Perbelanjaan matkapitala akan mengawal lebih ketat.

Suruhanjaya khas Kerajaan Rusia telah meluluskan draf undang-undang mengetatkan kawalan ke atas penggunaan dana modal bersalin.

Undang-undang baru harus mengurangkan jumlah kes di mana modal bersalin dihabiskan untuk melanggar undang-undang adalah haram.

Data mengenai pertimbangan rang undang-undang yang diterbitkan hari ini di portal rasmi Kerajaan Persekutuan Rusia.

Difahamkan bahawa dokumen itu akan disenaraikan dengan nama semua organisasi yang akan menjadi mempunyai hak untuk menyediakan keluarga muda dengan pinjaman wang. Mengikut undang-undang yang ada, pinjaman tersebut kemudiannya akan dibayar dengan menggunakan sijil untuk modal bersalin.

Mewujudkan pendaftaran akan membantu mengenal pasti penipu, dan juga akan membantu menentukan sama ada pinjaman boleh dibayar dengan sijil. Dari daftar, pekerja Dana Pencen, yang membuat keputusan yang sesuai, juga akan dapat mengumpulkan maklumat mengenai sama ada perumahan yang mereka beli adalah keluarga. sesuai untuk hidup.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, rang undang-undang ini menunjukkan bahawa keluarga yang memutuskan untuk membelanjakan matkapital untuk membeli rumah, mesti memberi amaran selama sebulan mengenai niat mereka kepada Kumpulan Wang Pencen.

Pada masa akan datang, rang undang-undang akan dikemukakan kepada mesyuarat Kerajaan.

Program modal bersalin di Rusia telah beroperasi sejak tahun 2007. Ia dilancarkan untuk merangsang kesuburan. Walaupun program ini dilanjutkan sehingga tahun 2021, tetapi mungkin tarikh akhir akan dilanjutkan.

Pada mulanya, cara sijil boleh dihantar hanya untuk membayar pinjaman perumahan yang diterima oleh keluarga sebelum memperoleh hak untuk matkapital. Tahun ini, ketidaktepatan telah dihapuskan dan kini dana sokongan negeri juga boleh digunakan untuk membayar balik pinjaman yang diambil kemudian.

Di samping memperbaiki keadaan perumahan, modal bersalin boleh dibelanjakan untuk pembentukan bahagian yang dibiayai pencen ibu atau pendidikan anak yang lebih tua. Baru-baru ini, undang-undang dibenarkan membeli ubat-ubatan dan produk pemulihan untuk kanak-kanak kurang upaya dengan dana matkapital.

Rang undang-undang ini bukan satu-satunya. Sekarang Duma Negeri sedang mempertimbangkan beberapa cadangan, khususnya, soal kemungkinan membelanjakan matkapitala untuk pembelian tanah dan kotej, untuk pembinaan rumah negara, untuk pembelian mobil produksi dalam negeri. Di samping itu, kemungkinan meningkat sebanyak satu pertiga jumlah sokongan negeri untuk ibu-ibu di Timur Jauh sedang dibincangkan.

Tahun ini jumlah modal bersalin adalah 453 026 rubelSelepas tahun 2020, jumlah itu akan diindeks berdasarkan tahap inflasi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan