Putin menandatangani dekri mengenai peningkatan faedah untuk kanak-kanak kurang upaya

Presiden Rusia Vladimir Putin menandatangani dekri itu meningkatkan jumlah manfaat yang diberikan kepada keluarga yang menaikkan kanak-kanak kurang upaya.

Amaun manfaat baru itu ialah 10 ribu Rubles, sedangkan pada tahun-tahun kebelakangan ini bayaran bulanan tidak melebihi 5.5 ribu. Sebelum ini, elaun tidak meningkat, tidak diindeks, walaupun harga di negara berkembang pesat. Kini manual akan diindeks setiap tahun selaras dengan kadar inflasi.

Peruntukan dalam jumlah 10 ribu rubel akan mula bayar dari 1 Julai 2019.

Ibu bapa, ibu bapa angkat, penjaga dan penjaga kanak-kanak kurang upaya yang tidak bekerja dan menjaga kanak-kanak yang tidak berupaya yang belum mencapai umur majoriti (umur 18 tahun) boleh mengira ia. Kami bercakap tentang kanak-kanak yang kurang upaya dan kurang upaya sejak zaman kanak-kanak.

Sebelum ini, amaun elaun telah disemak semula enam tahun yang lalu dan tidak pernah diindeks.

Dokumen ditandatangani Presiden sudah yang diterbitkan di portal internet persekutuan maklumat undang-undang. Anda boleh membiasakan diri dengannya dengan ID: 0001201903070022 (Keputusan Presiden Persekutuan Rusia pada 7 Mac 2019 No. 95 "Pada Mengubah Keputusan Presiden Persekutuan Rusia pada 26 Februari 2013 No. 175" Pada Bulanan Pembayaran Kepada Orang Menjaga Kanak-Kanak Kurang Upaya dan Orang Kurang Upaya Kumpulan 1 ").

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya menunggu untuk acara ini untuk masa yang lama, mereka menulis aduan dan rayuan, menuntut peningkatan pembayaran sosial, tetapi sehingga tahun ini persoalan masih belum dapat diselesaikan, timbalan Duma Negeri pada akhir tahun lalu ditangguhkan pertimbangan selama-lamanya.

Pada bulan Februari tahun ini, Putin menyatakan dalam Alamatnya kepada Dewan Persekutuan bahawa dia telah mendengar rayuan ibu-ibu, bapa dan penjaga dan akan melakukan segala-galanya untuk menyelesaikan masalah pembayaran secepat mungkin. Dalam masa beberapa hari, dokumen tersebut telah diserahkan untuk pembangunan, dan kini ditandatangani.

Perubahan akan berkuat kuasa secara automatik, tiada dokumen tambahan diperlukan untuk penerima elaun ini kepada pihak berkuasa sosial. Bagi mereka yang akan mengeluarkan faedah ini untuk kali pertama, mulai 1 Julai tahun ini, pembayaran juga akan secara automatik diberikan dalam saiz yang baru.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan