Psikoterapi memberitahu bagaimana untuk membantu grader pertama untuk menyesuaikan diri dengan sekolah

Psikoterapi Metropolitan, ahli komuniti profesional telah mengeluarkan memo untuk ibu bapa kanak-kanak, yang tahun ini untuk pergi ke kelas pertama.

Memulakan sekolah - tekanan besar untuk kanak-kanakkata pakar. Kajian akan memerlukan perubahan gaya hidup, rutin harian. Untuk membiasakan diri dengan realiti baru, bayi itu perlu sekurang-kurangnya dua bulan. Tugas ibu bapa bukanlah untuk meningkatkan situasi, tetapi untuk membantu anak mengatasi masa penyesuaian.

Pertama sekali, anda tidak boleh bergantung kepada melawat tadika. Walaupun dipercayai bahawa kanak-kanak "sadikovsky" cepat membiasakan diri ke sekolah, dalam praktik, menurut doktor, ini tidak selalu berlaku.

Hakikatnya ialah tamat pengajian di tadika tadika telah diadakan pada bulan Mei. Dan hingga September, kanak-kanak itu hanya kehilangan tabiat rejim, keperluan, disiplin, dan oleh itu, berbanding dengan "rumah" kanak-kanak yang tidak menghadiri tadika, mereka sama sekali tidak positif.

Tetapi dengan nyata membantu kelas persediaan di sekolah. Mereka yang melawat mereka, lebih kurang kurang memahami keadaan baru, bagi mereka kehidupan baru, yang bermula pada 1 September, tidak akan menjadi traumatik dan tidak dijangka.

Lebih mudah untuk anak-anak yang pergi ke sekolah di tempat kediaman - mungkin rakan sekelas masa depan sudah biasa dengan mereka bermain bersama di halaman atau di tadika.

Untuk membantu kanak-kanak membiasakan diri dengan cepat, psikoterapi dinasihatkan pada hari-hari terakhir bulan Ogos, hanya pergi ke sekolah dengan anak itu - menunjukkan bangunan, kelas, koridor, tandas, ruang makan. Kemudian, dengan permulaan kajian, kanak-kanak akan mempunyai lebih banyak keyakinan - wilayah itu akan menjadi biasa kepadanya.

Sekiranya kehidupan seharian di sekolah tidak menimbulkan kegembiraan dalam graduan pertama, dan dia menutup, mula membantah kelas menghadiri kelas, tetapi dia tidak akan menyuarakan kebimbangannya sendiri, anda perlu bermain "sekolah" bersamanya. Dia harus menjadi pelajar dan guru. Cara anak membina permainan pasti akan meminta ibu bapa yang penuh perhatian apa yang salah di sekolah sebenar.

Dalam hal kerja rumah, jangan terlalu bersemangat - melakukan lebih daripada yang ditentukan, tidak perlu. Juga, ibu bapa perlu mengekalkan emosi mereka di tangan mereka - jangan berteriak pada kanak-kanak dan jangan memarahinya jika ada masalah.

Selepas anak selesai kelas pertama, psikoterapi tidak menasihati ibu bapa untuk berehat, kerana kedua akan menjadi tidak trauma - Pelajar akan mula membuat perkiraan ini. Ia akan menjadi baik jika sudah dari ibu dan bapa kelas pertama ajar kanak-kanak itu kalah.

Manual terbaik untuk kejayaan dan kegagalan kehidupan akan menjadi permainan papan yang paling biasa.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan