Ahli psikologi memberitahu bagaimana untuk memilih seksyen untuk kanak-kanak

Di luar sekolah, pendidikan tambahan diperlukan untuk pembangunan kanak-kanak yang harmoni. Ini adalah fakta. Tetapi fikirkan siapa yang memilih bahagian untuk kanak-kanak itu? Selalunya, ibu bapa. Pakar psikologi yakin bahawa pilihan yang tepat boleh dibuat hanya mengambil kira beberapa nuansa tertentujika tidak, pilihan akan kekal sebagai papa atau mama, dan untuk kanak-kanak itu akan menjadi beban.

Pada permulaan tahun sekolah, pakar dalam bidang pandangan dunia kanak-kanak dan organisasi mental yang baik memutuskan untuk menarik balik apa peraturan pilihan pendidikan tambahan harus diikuti. Memo muncul di Internet.

Pertama sekali, pakar tidak menasihati memunggah kanak-kanak ke menghadiri seksyen atau sekolah muzik, jika kanak-kanak itu adalah grader pertama.

Tekanan dari awal sekolah, tempoh penyesuaian, rejim baru, dan tuntutan meningkat dari orang dewasa - semua ini memerlukan kekuatan yang besar tanpa itu. Terdapat dua jalan keluar - sama ada mula memandu kanak-kanak ke bahagian setahun sebelum sekolah, atau melakukannya pada gred kedua apabila tempoh penyesuaian selesai.

Peraturan kedua ialah untuk membangunkan kanak-kanak perlu serba boleh. Jika dia mahu menghadiri sekolah hoki atau bahagian gusti, maka dia akan mula berkembang secara fizikal. Ia tidak akan berlebihan untuk menawarkan kanak-kanak seperti juga sebuah studio lukisan, bulatan robotik atau kursus vokal, supaya ia dapat berkembang dan menjadi kreatif.

Kesalahan ibu bapa yang besar adalah untuk memindahkan keinginan yang tidak terpenuhi kepada anak-anak.

Ia sering berlaku bahawa orang dewasa yang bermimpi untuk menjadi pemain hoki atau pemain sketsa yang besar sebagai seorang kanak-kanak, tetapi tidak dapat menyedarinya, menyumbang seorang anak kepada hoki atau skating angka, sementara pendapat bayi tidak diambil kira.

Juga, tidak perlu untuk meminta seorang kanak-kanak menghadiri kumpulan atau seksyen hanya kerana ibu bapa telah membayar untuknya.

Pendekatan tambahan kepada pendidikan tambahan hanya akan menyebabkan neurosis dan penolakan berterusan, dan tidak akan menyumbang kepada pemerolehan kemahiran dan kebolehan baru.

Ibu bapa harus mengalahkan cukup fleksibel - jika anak itu pergi ke bulatan dua atau tiga kali dan tidak menyukainya, tidak berminat, anda tidak perlu mendesak. Biarkan dia pergi ke yang lain, yang dia pilih sendiri, ada kemungkinan bahawa dia akan mencari sendiri apa yang akan menariknya.

Ahli psikologi menegaskan bahawa bulatan atau bahagian yang ideal adalah satu bulatan, yang terletak tidak jauh dari rumah, peristiwa yang disiapkan selewat-lewatnya 19.00, dan kelas yang tidak mengganggu pengajian dan rehat yang baik, kerana berjalan kaki, tidur lapan jam untuk kanak-kanak belum dibatalkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan