Pakar psikologi memberitahu bagaimana menghukum kanak-kanak

Psikologi Klinik Kanak-Kanak Modal Disediakan nota keibubapaan terhadap hukuman.

Jangan menghukum kanak-kanak yang tidak boleh, dan juga menghukum dengan salah, kata pakar. Kebanyakan ibu bapa Rusia tidak tahu "maksud emas" dan sama ada membenarkan kebebasan dan kekebalan, atau terlalu ketat, yang menjejaskan jiwa kanak-kanak yang tidak stabil.

Pendukung model kuasa pendidikan berpendapat bahawa "sedikit dipukul" adalah penyebab semua maksiat manusia. Penentang langkah-langkah sedemikian mendakwa bahawa kanak-kanak harus membesar dalam suasana cinta dan pengampunan, walaupun tingkah laku kanak-kanak melanggar peraturan hierarki keluarga.

Kedua-dua model itu bencana, kata para pakar.

Dengan hukuman fizikal, kanak-kanak menderita, dan sekatan tatatertib (larangan, memeras ugut) adalah kehilangan hak sengaja untuk memilih dalam keadaan tertentu.

Sehingga hukuman itu berguna, dan tidak membahayakan kanak-kanak, sehingga mereka tidak akan berubah menjadi cara psikologi bagi ibu atau bapa yang letih, ahli psikologi menyarankan agar memerhatikan aturan-aturan berikut:

  • Puaskan keperluan semula jadi kanak-kanak untuk perlindungan - apabila dia merasa penting dan dilindungi, dia akan menjadi lebih taat dan situasi konflik yang paling boleh diselesaikan dengan bantuan perbualan sulit yang biasa.
  • Menghukum anak adalah penting untuk tidak membenarkan perkataan menghina, berhati-hati untuk diri sendiri dan bagi lelaki kecil, biarkan dia merasakan bahawa anda menghormati dia walaupun dia melakukan sesuatu yang salah.
  • Berikan anak itu merasai kesalahan dan akibatnya. Akibatnya bukan hukuman, tetapi sesuatu yang secara langsung berpunca daripada perbuatan buruk (contohnya, lewat rumah, tidak memanggil - anda tidak dapat merancang masa, itu bermakna anda tidak boleh berjalan dengan rakan-rakan anda di halaman ketika anda sedang berjalan. Saya tidak melakukan kerja rumah saya - buat bukan kartun sebelum tidur). Model sedemikian akan mengajar kanak-kanak untuk berfikir secara bebas akibat yang mungkin dari tindakan mereka.
  • Malah dalam keadaan yang sukar, dalam keadaan hukuman kanak itu mesti merasakan bahawa orang tuanya mencintai dia dan sangat maaf atas perbuatannya.
  • Apabila ibu bapa marah dan mahu menjerit atau memukul anak, anda perlu semua kuasa untuk cuba kekal dalam kedudukan seorang dewasa, tanyakan pada diri anda soalan "Berapa lama saya sekarang?", menarik nafas panjang dan tidak melakukan tindakan impulsif.
  • Keperluan orangtua mestilah konsisten, malar dan boleh diramal. Ibu dan ayah sepatutnya mempunyai konsep keibubapaan yang sama.
  • Hukuman sepatutnya berkadaran dengan salah laku dan dikaitkan dengan umur. Seorang kanak-kanak berumur dua tahun tidak masuk akal untuk membaca kuliah, dan seorang remaja tidak akan terlepas dari larangan makan gula-gula.
  • Anda tidak boleh membuli kanak - ia menjadikannya pendusta.

Cadangan itu dikeluarkan dalam bentuk buku kecil dan tidak lama lagi akan diedarkan di kalangan ibu bapa di tadika, sekolah dan bahkan di pusat membeli-belah.

Keperluan penjelasan timbul berhubung dengan peningkatan dalam bilangan kanak-kanak di mana bentuk kemurungan klinikal yang serius dikesan. Apabila mengenal pasti punca-punca tersebut, didapati bahawa dalam 80% kes masalahnya terletak pada nuansa pendidikan keluarga.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan