Pakar psikologi memberitahu bagaimana untuk tidak menimbulkan gila dari seorang kanak-kanak

Tragedi Kerch, di mana Vlad Roslyakov yang berusia 18 tahun didakwa melakukan serangan bom, dan kemudian menembak 17 orang (tiga lagi meninggal dunia di hospital), menyebabkan resonans yang luas dalam masyarakat.

Psikologi kanak-kanak melakukan pemeriksaan psikologi dan psikiatri selepas pelajar yang kejam dan mendapati beberapa perkara penting. Mereka dibarisi dengan cadangan yang diberikan oleh psikologi zaman kanak-kanak kepada semua ibu bapa. Mereka bimbang bagaimana untuk membesarkan anak dan tidak membenarkannya menjadi gila.

Cadangan serupa cuba mencipta masa yang lama. Penyelidikan ke atas penyebab remaja dan pencerobohan kanak-kanak telah dikaji di 88 negara di dunia sejak sembilan tahun yang lalu.

Keputusan global menunjukkan bahawa di mana ia dilarang kategori untuk menghukum kanak-kanak secara fizikal, kanak-kanak lelaki dan perempuan berperang dan menunjukkan pencerobohan 30% kurang daripada yang mana diganggu dan kawalan penuh digalakkan.

Psikologi Rusia sepenuhnya bersetuju bahawa kanak-kanak yang dipukul menerima model sikap ini terhadap orang lain sebagai satu-satunya yang betul.

Secara keseluruhannya, cuffs, slaps, punggung dan pukulan tali pinggang yang diterima daripada ibu bapa dan orang dewasa lain pada zaman kanak-kanak pasti akan mendapat jalan keluar pada usia yang lebih sedar, dan cara ini tidak akan menggembirakan ibu bapa.

Kajian-kajian dunia menunjukkan bahawa di kalangan perogol dan pembunuh, kira-kira 85% daripada penjenayah dihukum secara fizikal pada zaman kanak-kanak.

Gaya keibubapaan yang berwibawa dianggap optimum apabila orang dewasa menikmati kepercayaan dan rasa hormat terhadap seorang kanak-kanak. Kesan kepercayaan dan penghormatan tidak boleh diperolehi.

Pencerobohan dalam remaja boleh nyata dengan cara yang berbeza. Lengan lasak, tatu besar - ini juga merupakan manifestasi pencerobohan dalaman, menurut ahli psikologi klinikal.

"Mekanisme pencetus" sering kesukaran dalam berkomunikasi dengan rakan sebaya, cinta yang tidak berpuas hati, kebencian terhadap ibu bapa atau guru. Pertama, kanak-kanak bergerak jauh dari realiti (ke dalam mazhab, ke dalam agama, ke dalam persatuan tidak formal, pengelompokan), maka dia kehilangan sentuhan dengan dunia, mula melihat dirinya sebagai pilihan untuk tindakan tertentu. Tindakan ini biasanya agresif dan berbahaya bagi masyarakat.

Masalah kekerasan domestik di Rusia, sayangnya, adalah akut. Selalunya, mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

Hampir 40% keluarga yang makmur mengamalkan pencabulan dan keganasan psikologi terhadap kanak-kanak dalam keluarga mereka.. Menurut para pakar, tragedi Kerch sekali lagi menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk menukar nilai keluarga dan kaedah membesarkan anak-anak, sehingga orang tidak berkembang dari mereka yang sangat berbahaya bagi diri mereka sendiri dan bagi orang lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan