Ahli psikologi memberitahu bagaimana untuk menghilangkan tabiat menjerit pada kanak-kanak itu

Selalunya, ibu bapa yang baik dan peduli angkat suara pada anak anda. Dengan bantuan kemarahan, mereka menunjukkan kemarahan yang melampau dengan tindakan bayi. Hasilnya, kanak-kanak mula mematuhi hanya apabila ibu atau bapanya menjerit. Nada tenang tidak dapat dilihat oleh kanak-kanak sebagai panduan untuk bertindak.

Baru-baru ini, semakin banyak kemungkinan untuk didengar di sebuah kedai, di perhentian bas, di jalanan, ketika orang dewasa berteriak pada anak, menghina dia, memanggilnya, kadang-kadang menggunakan ekspresi cabul, dari mana bahkan orang dewasa, untuk meletakkannya sedikit, balang.

Ahli psikologi keluarga dari Tatarstan memutuskan untuk menyelesaikan masalah ini dan mencari kunci untuk keluar darinya. Keputusan penyelidikan mereka, mereka hari ini diterbitkan dalam media.

Pendidikan yang tegar, mereka berhujah, mewujudkan "lingkaran setan" - ibu berteriak pada kanak-kanak, kanak-kanak itu tumbuh dan berteriak kepada anak-anaknya, yang, sebagai orang dewasa, sepenuhnya meminjam cara komunikasi dan memohon kepada anak-anak mereka sendiri.

Ibu bapa yang tidak berhemat dengan ungkapan perlu ingat bahawa bulatan ini juga mempunyai pergerakan terbalik - kanak-kanak yang membesar dengan ibu bapa dan menangis kemudian bercakap dengan ibu bapa mereka yang berusia.

Kebencian pada seorang lelaki yang berseru pada zaman kanak-kanak bersembunyi di tahap terdalam. Sukar untuk menyatakannya, hampir mustahil untuk menyingkirkannya kemudian.

Selalunya, ibu dan ayah menjerit pada anak-anak tidak juga kerana keadaan tertentu menuntutnya, psikologi berkata. Mereka melakukan ini untuk secara demonstratif menunjukkan kepada orang lain bahwa mereka terlibat dalam pendidikan, jangan mengabaikan tindakan dan kata-kata anak-anak.

Pakar menasihatkan untuk memecahkan lingkaran setan hari ini, tidak menangguhkannya untuk kemudian.

Dari orang dewasa perlu memantau emosi dan kata-kata mereka. Jika anda ingin menjerit, lebih baik meninggalkan bilik dan masuk ke dalamnya dalam beberapa minit, apabila keinginan untuk berteriak berkurang.

Ibu bapa perlu mengkaji semula rutin harian mereka, memperuntukkan masa sehingga beberapa jam tetap mengabdikannya kepada anak - bergambar bersama, bermain permainan papan, berjalan-jalan sebelum tidur di taman. Perbendaharaan kata bukan normatif adalah lebih baik untuk meninggalkan di tempat kerja, jika diterima di dalam pasukan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan