Psikologi memberitahu bagaimana anak-anak berjaya lulus peperiksaan

Panggilan terakhir berbunyi, dan dalam beberapa hari graduan akan mula mengambil Ujian Negeri Bersepadu.

Pada malam ujian dari pelbagai wilayah di Rusia, terdapat laporan yang membimbangkan bahawa guru dan orang tua sendiri membawa kanak-kanak kepada kerosakan saraf kesombongan dan panik. Psikologi telah menerbitkan saranan asas yang akan membantu kanak-kanak tanpa kehilangan moral dan fizikal untuk mengatasi semua peperiksaan akhir, sambil menunjukkan maksimum pengetahuan mereka.

Semuanya bermula dengan ibu bapapakar percaya.

Jika ibu dan ayah tidak dikira keperibadian kanak-kanakmaka mereka hanya menyakiti dia.

  • Kanak-kanak yang mempunyai harga diri yang rendah sebelum peperiksaan perlu dipuji, dan kanak-kanak yang mempunyai harga diri yang tinggi tidak akan menyakitkan untuk memarahi sedikit, sebagai contoh, untuk kemalasan.
  • Walaupun ibu dan bapa bimbang, mereka tidak seharusnya menunjukkannya kepada anak-anak mereka.

Dengan kanak-kanak yang menghadapi peperiksaan, adalah penting untuk mengekalkan ilusi kesejahteraan penuh, walaupun nafas mendidih dalam jiwa.

  • Ia tidak perlu untuk meningkatkan keadaan, dengan kanak-kanak tentang apa titik masuk yang tinggi ditunjukkan di universiti terpilih, betapa sukar persaingan dan kemasukan. Pada peringkat ini, kanak-kanak perlu memberi tumpuan kepada apa yang sedang menunggu untuknya dalam masa beberapa hari, dan buat masa ini ia tidak bernilai bimbang tentang apa yang tidak mungkin berlaku dalam beberapa bulan.
  • Beri anak anda berehat sebelum mengalami kesukaran. Jangan memaksa dia untuk belajar buku teks pada waktu malam, jumlah pengetahuannya, yang telah dibentuk selama bertahun-tahun, tidak berubah dengan ketara dari beberapa hari dan beberapa paragraf tambahan, dan keletihan dan ketidakupayaan pada peperiksaan boleh memberikan perkhidmatan yang lebih baik.

Antara cadangan guru Pakar dalam bidang psikologi perkembangan ambil perhatian perkara-perkara berikut:

  • Jangan merendahkan pelajar, sekarang mereka tidak lagi memerlukan mentor yang ketat, tetapi kawan kanan dan orang yang suka berfikiran.
  • Jangan menolak bantuan dan nasihat mengenai sebarang soalan. Beri anak-anak nombor telefon anda, biarkan mereka menelpon pada bila-bila masa. Mereka kemungkinan besar tidak akan memanggil, tetapi akan merasakan sokongan penuh anda.
  • Jangan sekali-kali, dalam apa jua keadaan, katakan frasa fateful: "Anda tidak akan menyerah apa-apa!". Ia meningkatkan tahap kecemasan dan keseronokan pada kanak-kanak.

Kanak-kanak sendiri ahli psikologi menasihati menenangkan, menumpukan perhatian, membuat rancangan terperinci untuk hari-hari sebelum peperiksaan dalam subjek yang dipilih.

Juga, jangan menyerah hobi, adalah penting untuk mencari masa untuk mendengar muzik kegemaran anda, berbual dengan rakan, bermain sukan. Jika keseronokan terlalu kuat, ia harus dikatakan mengenai perkara ini kepada ibu bapa atau guru.

Ujian - tekanan, dan ini agak biasa.

Graduan harus mengambil hakikat bahawa mereka akan mempunyai lebih daripada satu atau dua tekanan kekuatan yang sama dalam kehidupan, dan oleh itu mereka harus dapat menerima dan pengalaman dengan maruah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan