Kambing berwarna merah jambu dengan garis biru: ahli psikologi memberitahu bagaimana memahami suasana kanak-kanak dari lukisan anak pada asfalt

Tidak rahsia lagi bahawa kanak-kanak suka menggambar dengan kapur pada asfalt. Tetapi ibu bapa sering tidak mengambil "seni" ini secara serius, tetapi sia-sia.

Psikologi kanak-kanak Yaroslavl telah mengeluarkan memo untuk ibu bapa di mana mereka membantu ibu dan bapa memahami apa yang dikehendaki bayi, apa yang dia ketahui, apa yang dia impikan dan juga bagaimana perasaannya, pada lukisan kapur pada asfalt.

Untuk memulakan, pakar menasihati ibu bapa untuk meninggalkan telefon bimbit mereka di rumah, pergi berjalan-jalan, berpisah daripada perbualan dengan jiran dan hanya melihat dengan teliti pada apa yang menarik kanak-kanak. Kemungkinan besar, ibu dan ayah menunggu jutaan penemuan menarik.

Melukis di kapur, kanak-kanak itu meluahkan dunia sendiri, segala-galanya yang tidak dapat dinyatakan dalam kata-kata, yang mana ia tidak mempunyai pengalaman emosi.

Melukis pada asfalt adalah cara yang baik untuk melegakan tekanan, untuk menyatakan segala kebimbangan, dan anak-anak melakukan pekerjaan yang sangat baik dengannya.

Krayon kecil, dan ruang asfalt adalah besar, melampaui kawasan lembaran album, dan oleh itu kanak-kanak itu tidak merasa terkekang.

Pada masa itu dia benar-benar percuma.

Pakar psikologi memanggil ibu bapa supaya tidak memperhatikan watak-watak tertentu - seekor anjing dengan enam kaki atau seekor lembu dengan dua kepala dan bunga yang tumbuh dari belakang tidak bermaksud apa-apa. Ini adalah kerja fantasi. Dan ini benar-benar normal.

Sesiapa kanak-kanak itu menggambarkan dan tidak kira betapa hebatnya makhluk ini kelihatan, anda perlu menenangkan bayi dengan tenang apa yang berlaku dalam rajah itu. Apa yang dilakukan oleh wira ini? Adakah dia baik atau jahat? Adakah dia baik atau buruk? Adakah dia sihat atau sakit? Adakah dia takut kepada seseorang atau sesuatu?

Ia adalah jawapan yang akan dicirikan keadaan kanak-kanak pada masa semasa.

Perkara paling buruk yang boleh dilakukan oleh ibu bapa adalah mengkritik kanak-kanak itu untuk melukis: "Adakah lembu ini?", "Ia tidak kelihatan seperti seekor anjing, lihat bagaimana seharusnya!" dan sebagainya

Kanak-kanak tidak menarik seekor lembu dan bukan anjing, tetapi dunia dalaman sendiri, lukisannya sudah pun untuk sebab ini tidak boleh menjadi buruk atau baik.

Jika bayi melukis dan melintasi lukisan sendirijika dia menarik gambar terlalu kecil atau terlalu besar, ibu bapa pasti perlu melawat dengan seorang anak ahli psikologi kanak-kanak - kerjanya sering bercakap tentang konflik dalaman yang serius, tekanan kronik atau harga diri yang rendah.

Untuk mengabaikan gambar sedemikian tidak boleh.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan