Psikolog tidak disangka-sangka menasihatkan ibu bapa untuk bertengkar dengan kehadiran kanak-kanak

Ibu-ibu dan bapa-ibu yang gugur di hadapan kanak-kanak boleh menjadi asasnya hubungan dewasa yang kuat dengan anak-anak. Kenyataan yang tidak dijangka dan mengejutkan itu dibuat oleh ahli psikologi dari Universiti Washington dan California. Mereka telah menerbitkan karya ilmiah mereka di media profesional dan sedang menunggu maklum balas daripada masyarakat saintifik dunia.

Sehingga hari itu, dianggap bahawa jiwa yang rapuh seorang kanak-kanak boleh trauma oleh emosi ibu bapa yang skandal. Oleh itu, peraturan pertengkaran muncul dalam banyak keluarga, yang kelihatan seperti ini: "Hanya tidak dengan anak-anak."

Sekumpulan ahli psikologi kanak-kanak klinikal di bawah pimpinan Sarah Waters mendapati bahawa selepas pergaduhan itu, ibu bapa dalam "bisikan" biasanya perlu menyembunyikan emosi sebenar mereka dan tersenyum senyuman mereka, berpura-pura tiada apa yang berlaku. Dan ini betul-betul kanak-kanak sangat sensitif dan menyakitkan.

Dalam eksperimen ini, yang menjadi asas bagi kesimpulan saintifik, 108 orang dewasa mengambil bahagian. Anak-anak mereka berumur 7 hingga 11 tahun. Ibu dan ayah diminta memberi ucapan kepada orang ramai. Tugas orang awam adalah untuk bertindak negatif terhadap ucapan.

Ibu bapa yang menonjol secara semula jadi mula sangat tertekan.

Dan kemudian dia perlu pergi ke bilik sebelah, di mana anaknya. Tugasnya adalah untuk memasang pembina bersama kanak-kanak. Separuh daripada ibu bapa dibenarkan menjadi semulajadi dalam mengekspresikan emosi, dan separuh kedua dilarang untuk menunjukkan kepada anak tekanan dan perasaan negatif mereka.

Pembina itu akan dipasang oleh ibu bapa yang tidak mempunyai hak untuk melihat arahannya, dan kanak-kanak dilarang menyentuh bahagian, tetapi diberi arahan. Anak-anak lelaki dan anak-anak perempuan sebenarnya datang untuk memimpin tindakan ibu dan bapa pada perhimpunan. Keadaan sedemikian mewujudkan suasana kerja di mana anda perlu menjadi satu pasukan.

Menyembunyikan emosi negatif mereka, ibu dan bapa menjadi rakan kongsi yang paling teruk untuk anak-anak mereka - mereka tersebar, lalai, sering kali tersilap dan gugup. Anak-anak mereka dengan sempurna merasakan keadaan psikologi yang dipanaskan dan juga berinteraksi dengan orang dewasa dengan kesukaran yang besar.

Ibu bapa yang secara terang-terangan memberitahu anak itu sebelum perhimpunan bahawa mereka tersinggung, marah, kecewa, tersinggung, dengan cepat mengambil tangan dan mula "bekerjasama" dengan kanak-kanak biasa - rumah-rumah dari perancang dipasang lebih cepat dan lebih tepat.

Ahli psikologi menjelaskan bahawa kanak-kanak itu masih akan merasa sesuatu yang salah jika ibu bapa bertengkar berbisik di bilik sebelah, tetapi dia tidak akan menemui penjelasan yang munasabah untuk emosi yang ibu bapa akan bersembunyi dengan teliti. Ia akan menyerahkan diri kepada jiwa bayi ketidakpastian, kecurigaan, kebimbangan.

Jika ibu bapa tidak menyembunyikan emosi mereka dari kanak-kanak, mereka akan memudahkan tugas untuk kanak-kanak itu, yang akan lebih belajar untuk memahami perasaan dan emosi penatua mereka. Secara beransur-ansur, dia sendiri akan belajar untuk mengekspresikan emosinya, tanpa menyembunyikan sesuatu, yang akan memudahkan hidupnya dan meningkatkan kesihatannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan