Ahli psikologi telah memanggil lima frasa berbahaya yang tidak boleh dituturkan kepada kanak-kanak.

Persatuan Psikologi Kanak-kanak telah mengeluarkan memo untuk ibu bapa, di mana dia menunjuk kepada lima frasa umum yang dikatakan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka, tidak menyedari bahawa mereka sangat merosakkan jiwa kanak-kanak. Ungkapan ini adalah:

1. "Mari kita bergegas"

Apabila ibu bapa tergesa-gesa kanak-kanak dengan frasa tersebut, mereka pasti menginginkan yang terbaik. Tetapi sebenarnya, arahan suara ini melancarkan dalam jiwa kanak-kanak mekanisme permulaan panik yang paling biasa. Lakukan dengan baik dan dengan cepat sudah tidak akan berfungsi. Takut akan melakukan yang buruk hanya akan meningkatkan mood panik. Akibatnya, jiwa terlalu banyak, menjangkakan peristiwa dan menghalang "beban", hanya menghidupkan mod brek. Melihat bahawa selepas perintah "Marilah cepat!" adakah kanak-kanak mula melakukan sesuatu yang lebih perlahan? Ia berfungsi seperti itu.

2. "Mari kita bantu."

Ini boleh didengar dari mana-mana ibu dan dari mana-mana bapa, dan pada pandangan pertama tidak ada yang salah dengan frasa ini. Ahli psikologi berhujah bahawa ini adalah frasa yang akhirnya membentuk orang yang tidak bebas, tidak mampu melakukan tindakan dan keputusan yang bertanggungjawab. Kanak-kanak itu terbiasa dengan hakikat bahawa selepas frasa ini tindakan ibu bapa yang sesuai segera disusuli, dan akibatnya, tidak ada yang mengira pendapatnya sendiri. Pakar percaya bahawa seorang kanak-kanak yang tidak meminta bantuan tidak memerlukan bantuan - biarkan dia melakukannya sendiri, membuat kesilapan dan melakukannya sekali lagi.

3. "Anda akan memandu saya gila!"

Ungkapan ini membuat kanak-kanak merasa sangat bersalah. Dia mungkin tidak menunjukkan minda, tetapi di dalam hatinya dia akan bertanggungjawab atas sakit kepala, keletihan, dan juga SARS dengan selesema, kerana, dalam pengertiannya, ia adalah orang yang menyebabkan anda tidak dapat diperbaiki dengan kecederaannya. Kanak-kanak itu tidak dapat bertindak dengan cara yang berbeza, bahkan tidak berharap, tetapi kompleks bersalah, dengan segala penyakit dan masalah yang timbul daripadanya, akan berfungsi.

4. "Tinggalkan aku sahaja"

Salah satu ungkapan yang paling popular. Ibu dan ayah dapat difahami - mereka bekerja, letih, mereka mahu berbaring dengan tenang dan tenang, dan anak itu memerlukan sesuatu, memanggil di suatu tempat. Apa yang berlaku kepada bayi yang mempunyai frasa ini terlalu panjang? Dia dengan cepat mula menyimpulkan bahawa ibu bapa sama sekali tidak menghargai masa yang mereka habiskan dengan anak mereka. Sekiranya impulsnya menunjukkan sesuatu atau melakukan sesuatu bersama saudara-mara, berlari ke dalam frasa yang mengerikan dan merosakkan ini, kompleks rendah diri dibentuk secara beransur-ansur dalam kanak-kanak - dia merasakan yang tidak diingini, tidak perlu, tidak lama lagi, berlebihan. Kanak-kanak seperti ini, dewasa, biasanya menyalin tingkah laku orang tua yang berkaitan dengan anak-anak mereka sendiri. Oleh itu, berkembanglah generasi yang menyedihkan, tidak puas hati orang.

5. "Anda masih kecil untuk bertanya soalan"

Tempoh "mengapa" dan "mengapa" mempunyai had masa sendiri. Ini adalah peluang yang baik untuk memberitahu seorang kanak-kanak yang menyerap segala-galanya seperti spons, mengapa matahari bersinar, kenapa bumi adalah bulat, kenapa bangau membawa anak-anak, dan sebagainya. Keingintahuan kanak-kanak yang besar pada usia tertentu boleh menyebabkan kerengsaan kepada ibu bapa, dan keperluan untuk bertindak balas sekali lagi kepada soalan mudah sama sekali dapat membawa kepada kerosakan.

Tetapi yang paling tidak menyenangkan untuk kanak-kanak adalah jawapan bahawa dia terlalu kecil untuk mengetahui kebenaran. Fikirkan sendiri jika soalan itu dilahirkan di kepala kanak-kanak, maka ia memerlukan jawapan. Kanak-kanak itu tidak kecil, hanya jawapannya untuk soalan-soalan rumit dan dewasa perlu dibina mengikut usia. Kemudian bayi tidak akan kehilangan rasa ingin tahu yang sihat dan keinginan untuk maklumat baru - ini akan melakukan perkhidmatan yang baik kemudian, dalam proses belajar di sekolah, universiti.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan