Seorang robot psikologi akan membantu menghapuskan pencerobohan sekolah

Para saintis Amerika dari University of Cincinnati mencipta algoritma komputer yang jelas sekali "mengira" remaja yang sukar.

Perkembangan ini dirancang untuk digunakan untuk membasmi fenomena pencerobohan dan kekerasan di kalangan kanak-kanak.

Untuk mencipta program ini, saintis terpaksa mengamati 103 pelajar dari 74 sekolah.

Kanak-kanak tidak terlibat dalam tinjauan itu, hanya wakil yang dipanggil "usia sukar" - dari 12 hingga 18 tahun.

Semua lelaki yang dijemput untuk temubual, sebelum ini berulang kali menunjukkan pencerobohan kepada rakan-rakan mereka.

Para saintis bertanya kepada orang-orang mengenai pandangan mereka tentang dunia, kepada orang-orang, tentang konsep-konsep yang baik dan jahat, kepada keluarga mereka sendiri dan rakan-rakan mereka.

Akibatnya, algoritma komputer tertentu telah dibuat, yang mana mengenal pasti kata-kata tertentu dalam ucapan remaja dan gabungan kata-kata yang secara langsung atau tidak langsung menunjukkan pencerobohan tersembunyi.

Algoritma ini telah diuji di beratus-ratus institusi pendidikan Amerika Syarikat, ketepatan hasilnya dinilai oleh ahli psikologi dan pendidik sosial dalam 91,5%.

Bagaimanakah kebaharuan digunakan? Ia sangat mudah - jika pelajar mempunyai program yang mendedahkan peningkatan tahap pencerobohan, ia ditakrifkan dalam kelas di mana konflik antara jenis remaja yang berbeza akan dikekalkan sekurang-kurangnya.

Contohnya, dua lelaki pemimpin agresif yang ketara tidak akan dikenal pasti dalam satu kelas. Tetapi di sini, gadis agresif dan budak lelaki yang agresif mungkin wujud bersama dalam pasukan yang sama, sementara tahap agresif mereka, menurut ahli psikologi, akan diratakan.

Guru dari negara lain, termasuk Rusia, sudah berminat dengan "psikologi" robot.

Ada kemungkinan gagasan itu akan diterima pakai, dan programmer Rusia akan mula mengembangkan algoritma yang sama untuk sekolah-sekolah di negara kita.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan