Psikiatri dan ahli psikologi memberitahu permainan mainan yang berbahaya untuk memberi kepada anak-anak untuk Tahun Baru

Percutian kanak-kanak yang paling disukai sedang menghampiri - Tahun Baru. Ramai ibu bapa sudah berfikir tentang apa yang harus diberikan kepada kanak-kanak. Pakar di Pusat Psikologi Klinikal memberitahu mainan untuk mengelakkannya supaya tidak melemahkan kesihatan mental kanak-kanak itu.

Mereka disenaraikan barangan yang paling berbahaya di kedai kanak-kanak dari segi kesan ke atas jiwa kanak-kanak. Ibu bapa diperingatkan untuk membeli mainan ini. Pakar mengingatkan bahawa mainan mempunyai misi tertentu - ia harus menyumbang kepada pembangunan imaginasi, kreativiti, dan pengetahuan dunia di sekelilingnya. Malangnya, hari ini terlalu banyak mainan yang bergerak, membuat bunyi, melakukan tindakan yang diprogramkan, dan dengan demikian jangan biarkan kanak-kanak peluang untuk mengembangkan imaginasi.

Tetapi terdapat mainan yang boleh membentuk gambaran yang salah dunia kerosakan kekal kepada perkembangan mental.

Pakar yang dikaitkan dengan mereka:

  • Set Permainan "Operasi - Cure Sam". Pencipta mainan menawarkan anak untuk menjalani pembedahan. Malah bermain "memilih" dalam tubuh manusia bukanlah aktiviti kanak-kanak, kata ahli psikologi. Jika kanak-kanak suka bermain di hospital, lebih baik membelinya kit doktor dengan termometer plastik, phonendoscope dan ramuan mainan. Tidak ada jaminan bahawa selepas permainan "Sam", anak-anak terutama yang ingin tahu tidak akan cuba untuk mengendalikan kucing atau anjing domestik. Dan dia masih hidup.
  • Monsters Cannibal. Permainan logik, mengikut pengeluar, mengembangkan pemikiran dan kebolehan kognitif. Tetapi ahli psikologi dikelirukan dengan rumusan tugas yang ditawarkan anak, khususnya, "untuk memaksa monster untuk memakan satu sama lain atau pemain lain."
  • Monster High Dolls. Pada pandangan pertama, anak patung biasa, tetapi masih raksasa. Anak patung yang dibungkus keranda atau anak patung zombie dengan kulit tanah dan ekspresi yang kejam pada wajah anak patung bukanlah kawan terbaik untuk bayi. Menurut ahli psikologi, kanak-kanak mengganggu persepsi biasa tentang yang cantik dan dahsyat. Untuk apa yang boleh menyebabkan penyelewengan, kita hanya boleh meneka.

Keindahan Barbie yang berkaki panjang melancarkan senarai itu, menembak peluru lembut panjang. Psikologi percaya bahawa kanak-kanak perempuan cenderung untuk membentuk cita-cita dengan cara yang suka bermain, dan sosok yang tidak wajar boneka boleh membentuk kompleks rendah diri dan sikap kritikal terhadap diri sendiri, walaupun dengan seorang gadis yang sangat tipis.

Pakar psikologi memberi amaran kepada ibu bapa terhadap pendekatan yang salah, iaitu anak itu secara harfiah menyala dengan mainan untuk mengimbangi kekurangan cinta dan perhatian, kerana ibu dan ayah selalu sibuk.

Pada Hari Tahun Baru, pakar menyarankan memilih hadiah untuk kanak-kanak. sesuai umur, meninggalkan ruang untuk kreativiti (set pemodelan, kiub, pembina, menetapkan untuk menghasilkan lukisan atau magnet peti sejuk, dll.). Sebelum membeli anak patung, lihat wajahnya - apa emosi yang dihasilkan pengeluar di atasnya? Berikan anak-anak yang positif.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan