Memeriksa peperiksaan di Rusia memutuskan untuk mengamanahkan kecerdasan buatan

Dari tahun 2030, periksa kerja siap Peperiksaan Unified State dengan graduan sekolah Rusia akan ada komputer.

Ini diberitahu di Institut Pengukuran Pedagogi Persekutuan.

Selain itu, kecerdasan buatan akan dipercayakan bukan sahaja kerja ujian, tetapi juga jawapan terperinci dari kanak-kanak.

Hari ini, kerja pelajar diperiksa oleh lebih daripada 40 ribu pakar. Pada dasarnya, sistem telah terbentuk, menurut Rosobrnadzor, tetapi tidak ada batasan untuk kesempurnaan.

Jawatan rasmi jabatan itu ialah teknologi berturut-turut peperiksaan tidak dapat dielakkan. Hari ini komputer hanya menyemak item ujian.

Sekiranya robot mula menyemak dan jawapan terperinci mengenai kanak-kanak, maka ini akan dikecualikan faktor subjektif peribadi, pertimbangkan Institut Pembangunan Pendidikan Sekolah Tinggi Ekonomi.

Semua orang mengingati bagaimana skandal tahun ini berlaku dengan anggaran untuk esei dalam bahasa Inggeris. Di Wilayah Novosibirsk, di Kemerovo dan di Buryatia, kanak-kanak menerima 0 mata untuk bahagian peperiksaan ini.

Tuntutan pertama datang ke mahkamah, ibu bapa dan lulusan merayu kepada Presiden Vladimir Putin dan Menteri Pendidikan.

Pakar percaya bahawa kecerdasan buatan yang dibangunkan secara khusus akan lebih tidak seimbang dalam penilaian daripada pakar manusia. Tetapi pembangunan program sedemikian, walaupun mengikut anggaran awal dan anggaran, boleh membelanjakan berbilion bilion bajet negeri.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan