Probiotik untuk kanak-kanak benar-benar tidak berguna.

Sekumpulan saintis dari Israel melakukan kajian dan mengesahkan secara rasmi apa yang telah ditebak oleh orang ramai - probiotik adalah tidak berguna untuk kanak-kanak dan orang dewasa..

Dan tidak kira betapa banyak pengeluar produk tenusu dan aditif biologi mendakwa bahawa usus perlu diisi dengan mikrofora hidup, pernyataan ini tidak ada hubungannya dengan realiti.

Hasil kajian itu, harus diperhatikan, bahkan para penyelidik sendiri terkejut. Mereka menjangkakan bahawa probiotik akan menunjukkan sekurang-kurangnya kesan yang lemah dan jangka pendek, tetapi juga tidak mungkin untuk memperbaikinya.

Ahli mikrobiologi dan ahli kimia di Institut Perubatan Weizmann mereka membuat koktel probiotik dengan memperkenalkan 11 bakteria yang popularantaranya adalah semua lactobacilli dan bifidobacteria yang biasa.

25 sukarelawan, di antaranya adalah 10 anak-anak, mengambil minuman selama 30 hari.

Pada akhir tempoh ini, penyelidik mengambil sampel dari pelbagai bahagian perut, serta dari usus kecil dan besar.

Tugasnya adalah untuk mencari sekurang-kurangnya satu koloni yang dibentuk oleh bakteria berfaedah. Namun, saudara-saudara saintis tidak berjaya menubuhkan satu koloni bakteria tunggal dalam mana-mana peserta sukarela dalam eksperimen tersebut.

Aktiviti usus, metabolisme kekal di peringkat asal, tiada apa yang berubah di dalamnya.

Dalam 99% kes, bakteria berfaedah yang memasuki badan dengan probiotik segera meninggalkannya secara semulajadi melalui usus. Dan hanya dalam 1% kes bakteria berlama-lama, tetapi tidak lama, tanpa apa-apa kesan pada saluran pencernaan dan metabolisme.

Hasil kajian itu, ahli-ahli Israel telah menerbitkan dalam jurnal Cell, yang mungkin menimbulkan kemarahan para pengilang produk anak-anak yang diiklankan dengan probiotik dan aditif makanan dari kelompok ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan