Dalam cuaca apa boleh anak tidak pergi ke sekolah?

Rospotrebnadzor ingat bahawa anak-anak usia prasekolah dan sekolah tidak boleh menghadiri kelas di bawah keadaan cuaca buruk, dan tiada rujukan diperlukan untuk ibu bapa mereka ke sekolah atau tadika;.

Ia hanya penting untuk mengingati had umur. Jadi anda tidak boleh pergi ke sekolah jika:

  • di jalan 25 derajat fros dan di bawah - murid sekolah rendah dan tadika perlu dikecualikan daripada kelas;
  • termometer mencapai 30 darjah fros - pelajar gred 5-9 dikecualikan daripada menghadiri sekolah;
  • fros telah mencapai 34-35 darjah dan lebih rendah - murid kanan tidak boleh pergi ke sekolah (10-11 gred).

Jangan duduk dan tunggu keputusan yang sesuai akan dibuat oleh guru sekolah atau kelas. Untuk memimpin kanak-kanak ke sekolah atau tidak, jika penunjuk suhu di bawah boleh diterima, ibu bapa membuat keputusan sendiri. Tetapi mengenai keputusan mereka, mereka mesti memaklumkan tutor atau guru kelas melalui telefon.

Adakah terdapat penyimpangan dari norma-norma yang dibentangkan di atas? Ya, jika kanak-kanak pergi jauh berhenti, jika sekolah terletak jauh, jika ada angin yang kuat di luar. Di bawah keadaan sedemikian, ibu bapa tidak boleh membiarkan kanak-kanak pergi ke sekolah walaupun pada 20 darjah fros.

Semua kanak-kanak yang tinggal di rumah perlu menerima kerja rumah, dan guru perlu, jika perlu, memberi penjelasan melalui telefon atau e-mel.

Keperluan untuk mengemukakan sijil selepas ketiadaan kerana keadaan cuaca yang dihadapi oleh ramai ibu bapa adalah haram, kata mereka dalam Rospotrebnadzor. Bantu anak yang tidak hadir kerana beku, membuat dan hadir tidak seharusnya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan