Faedah untuk anak pertama dan kedua di Rusia akan dibayar dengan cara yang baru.

Kementerian Buruh Rusia mencadangkan untuk melantik elaun bulanan untuk anak pertama dan kedua. tidak termasuk manfaat lain yang diterima oleh keluarga. Sebelum ini, manfaat dianggap sebagai jenis pendapatan dan ditambah kepada jumlah "perbendaharaan" keluarga. Sekarang dicadangkan untuk mengira pendapatan untuk pengiraan manfaat kurang faedah sosial lain.

Rang undang-undang, yang membayangkan pindaan sedemikian, telah diterbitkan hari ini pada portal maklumat undang-undang persekutuan.

Kementerian Buruh menjelaskan bahawa kita bercakap secara eksklusif mengenai dua jenis faedah - untuk anak pertama dari belanjawan negeri dan untuk kedua - dari modal ibu bapa.

Pindaan hendaklah mula berkuatkuasa pada 1 Januari 2019.

Oleh itu, jumlah penerima faedah boleh berkembang, kerana pendapatan purata per kapita setiap ahli keluarga tanpa mengambil kira manfaat sosial yang diberikan kepada anak atau ibu lebih awal, jumlah pendapatan keluarga sebenar akan kurang. Ini akan membolehkan lebih banyak keluarga mengharapkan faedah.

Hari ini, dari keluarga yang datang untuk memohon elaun anak sulung atau anak kedua, penyata pendapatan diperlukan.

Kedua-dua pendapatan termasuk kedua-dua elaun bersalin yang diterima seorang wanita sebelum melahirkan, elaun sekaligus yang diberikan kepadanya selepas melahirkan, serta elaun penjagaan anak bulanan dan beberapa bayaran lain dari negeri.

Pindaan kepada perundangan persekutuan tidak termasuk jenis pendapatan daripada komposisi purata setiap keluarga, iaitu pendapatan hanya pekerja akan diambil kira. Dan jika jumlah purata per kapita kurang daripada tahap sara hidup di rantau tertentu, keluarga dapat dengan selamat mengira untuk faedah sehingga kanak-kanak mencapai umur satu setengah tahun.

Jumlah elaun akan terus "terikat" ke tahap minimum sara hidup di rantau ini, secara purata di Rusia ia adalah 10.500 rubel.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan