"Jangan ambil bahagian dengan orang yang anda sayangi!": Akibat pemisahan dari ibu boleh membawa malapetaka kepada bayi

Malah pemisahan yang singkat dari ibu yang masih muda mungkin ada akibat yang sangat negatif untuk jiwa bayi selepas itu.

Kesimpulan ini datang dari Universiti Indiana. Mereka menerbitkan kesimpulan mereka dalam penerbitan saintifik berwibawa Psikiatri Translasi.

Kajian itu, yang dengan mudah menjadi asas pernyataan itu, dijalankan pada tikus. Otak tikus dan manusia mempunyai struktur dan sistem sambungan yang hampir sama. Oleh itu, tindak balas otak tikus untuk pemisahan dari ibu adalah sangat mungkin dan etika berbanding reaksi otak kanak-kanak manusia untuk keadaan yang sama.

Tikus sembilan hari dipisahkan dari ibu mereka untuk sehari.

Kemudian keluarga itu bersatu semula. Pertumbuhan dan perkembangan tikus terus diperhatikan sehingga dewasa.

Di dalam akuarium berhampiran terdapat tikus yang tidak dipisahkan dari ibu bapa mereka. Mereka juga diperhatikan dan membandingkan tingkah laku mereka dengan tingkah laku haiwan dari kumpulan percubaan pertama.

Hasil eksperimen adalah seperti berikut: tikus, yang pada masa kanak-kanak dipisahkan dari ibu mereka, ternyata kurang cerdas dan maju berbanding rakan sebaya yang tidak mengalami trauma psikologi.

Tingkah laku haiwan dari kumpulan pertama bertukar lebih agresif dan spontan.

Pemeriksaan mikroskop pada sepotong otak haiwan eksperimen menunjukkan bahawa kawasan-kawasan korteks yang paling kerap terjejas telah rosak. dengan penyakit mentalcontohnya, dalam skizofrenia.

Penyelidik mengambil kebebasan untuk menganggap bahawa penyebab skizofrenia yang tidak dapat difahami di kalangan orang dewasa mungkin "akar" dari zaman kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan