Flogging tidak boleh diampunkan: Perancis mengharamkan hukuman fizikal kanak-kanak

Parlimen Perancis meluluskan undang-undang Larangan terhadap hukuman fizikal kanak-kanak. Kebanyakan timbalan mengundi untuknya. Mulai sekarang, ibu bapa dilarang menggunakan kekerasan terhadap anak lelaki dan perempuan. Dengan keputusan ini, parlimen memutuskan untuk menyokong norma-norma Eropah yang sama dan membawa undang-undangnya selaras dengan negara-negara Eropah.

Perubahan yang melibatkan tanggungjawab ibu-ibu dan bapa yang mempunyai risiko mengangkat tangan, tali pinggang, atau sesuatu yang lain pada seorang anak direncanakan dibuat ke dalam Kod Sivil.

Semua pengantin baru semasa pendaftaran perkahwinan akan diwajibkan untuk membaca peruntukan undang-undang ini.

Ia menyatakan bahawa ibu bapa diwajibkan untuk menegaskan kuasa mereka dalam keluarga di mata kanak-kanak, tanpa menggunakan penderaan fizikal dan mental. Bukan sahaja sebat dan bengkak, tetapi juga tekanan lisan pada kanak-kanak kini dilarang.

Kini undang-undang mesti diluluskan di Senat dan di Perhimpunan Kebangsaan, dan selepas itu ia akan berkuatkuasa.

Terdahulu, ahli parlimen Perancis mencuba beberapa kali untuk meluluskan undang-undang ini, tetapi dalam setiap kes undi tidak membawa kemenangan yang meyakinkan - pihak konservatif menentang penghapusan sebat, kerana mereka percaya bahawa dan tali pinggang mempunyai tempat dalam kes-kes tertentu dalam pendidikan.

Statistik menunjukkan bahawa sehingga 85% ibu bapa di Perancis secara berkala mengamalkan hukuman ganjil untuk anak-anak mereka dalam keluarga. Oleh itu, masyarakat dibahagikan kepada dua kumpulan: beberapa aktif menyokong undang-undang baru, yang lain membenci dan meragukan, kerana mereka tidak tahu bagaimana bertindak sekarang terhadap anak-anak yang tidak taat.

Perancis akan menjadi negara ke-55 di mana ia dilarang memukul anak-anak. Di 52 buah negara di dunia, anak-anak di bawah umur adalah dilarang memukul hanya di sekolah-sekolah dan tempat penahanan; larangan ini tidak terpakai kepada keluarga.

Di beberapa negara untuk ibu bapa yang memutuskan untuk melanggar larangan perundangan dan merebut tali pinggang, liabiliti jenayah disediakan - ibu dan bapa Great Britain, Sweden, dan Amerika Syarikat boleh pergi ke penjara kerana mencabuli seorang anak. Di Kanada, sebatan seorang kanak-kanak dalam keluarga tidak dilarang, tetapi apa-apa benda tidak boleh digunakan untuk mencambuk. Di Rusia, hukuman kanak-kanak tidak dilarang secara fizikal oleh undang-undang, tetapi tanggungjawab ibu dan ayah boleh ditanggung jika fakta hukuman fizikal berulang ditubuhkan dan dibuktikan.

Sehingga permulaan abad yang lalu, sebatan dianggap sebagai perkara yang tidak hanya biasa, tetapi juga amat berguna. Orang Cina menyerang anak-anak untuk mencegah ketidaktaatan dengan buluh, orang Persia dengan cambuk, orang Rusia dengan batang kayu, Inggeris dengan kayu. Sabuk kulit membanjiri kanak-kanak hanya di Switzerland.

Pukulan adalah proses pendidikan yang normal bukan sahaja untuk kanak-kanak dari keluarga miskin, tetapi juga untuk kanak-kanak dari bangsawan. Dikebah walaupun kanak-kanak imperial.

Yang pertama untuk bercakap tentang bahaya membusuk bayi di Rusia ialah Empress Catherine the Great. Dia juga menulis cadangan "Mengenai pendidikan dan bimbingan cucu." Sekolah pertama di negara kita tanpa tongkat dibuka oleh Lev Nikolayevich Tolstoy.

Empress Catherine the Great
Leo Tolstoy dan anak-anak

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan