Remaja tidak akan dapat menyembunyikan merokok dan kehamilan daripada ibu bapa mereka

Di Duma Negeri Persekutuan Rusia menerima rang undang-undang yang bercadang memberi ibu bapa hak untuk menerima maklumat lengkap mengenai kesihatan anak remaja mereka sendiri sehingga majoriti mereka.

Pindaan kepada Undang-undang Persekutuan "Mengenai Prinsip-prinsip Perlindungan Kesihatan Warga" telah dicadangkan oleh ahli parlimen wilayah Samara.

Penulis idea menjelaskan bahawa pindaan itu akan membolehkan orang dewasa (ibu bapa, penjaga) menerima semua maklumat daripada doktor tentang keadaan remaja, tetapi remaja sendiri juga akan dapat menerima semua maklumat daripada doktor tanpa kehadiran saudara dewasa pada masa ini.

Selalunya remaja jangan beritahu ibu bapa atau penjaga anda mengenai masalah yang mereka hadapi semasa akil baligh.

Masalah seperti itu biasanya termasuk merokok, kehamilan awal, penyakit menular seksual, kecederaan yang berlaku semasa konflik dengan rakan sebaya, dan penggunaan dadah.

Undang-undang hari ini membenarkan doktor simpan maklumat ini senyapjika pesakit itu sendiri menegaskan menjaga kerahsiaan perubatan. Walau bagaimanapun, ini melanggar hak dan kewajipan ibu bapa dan ibu bapa angkat, yang mesti menjaga anak itu sehingga dia mencapai usia dewasa.

Jika pindaan diterima, doktor perlu hubungan diri dengan ibu bapa atau wakil rasmi kanak-kanak dan memberitahu mereka tentang masalah tertentu yang dikenal pasti olehnya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan