Kenapa program perumahan untuk keluarga dengan kanak-kanak tidak memperbaiki demografi?

Juruaudit Dewan Akaun Persekutuan Rusia, Yuri Roslyak, mengatakan bahawa program perumahan awam untuk keluarga muda dengan kanak-kanak praktikal tidak berfungsi, iaitu, mereka tidak mencapai matlamat utama, demi yang mereka diciptakan - tidak meningkatkan kesuburan.

Dewan audit membunyikan penggera: dana bajet untuk menyokong keluarga dari segi pengambilalihan atau pembinaan rumah mereka diperuntukkan, tetapi, malangnya, mereka tidak membawa petunjuk positif dalam demografi.

Yury Roslyak, Juruaudit Dewan Akaun Persekutuan Rusia

Pengauditan Dewan Akaun yang dijalankan pada akhir tahun lalu di kawasan negara menunjukkan bahawa banyak lagi yang perlu dipertimbangkan lagi dalam hal sokongan negara untuk keluarga muda.

Pakar Akaun Akaun mengira 219 ribu keluarga Rusia dengan anak-anak yang menjadi peserta program negara. Daripada mereka hanya 14,000 setiap tahun menerima bantuan perumahan, selebihnya terus berlarutan dari barisan, menunggu, dan ini jelas tidak kondusif untuk menghasilkan.

Pada mulanya, menurut ahli-ahli Dewan Akaun, program sokongan untuk keluarga muda dicipta untuk semua; ia tidak membezakan antara keluarga dengan satu anak dari keluarga besar. Tetapi di lapangan, di kawasan, sering pihak berkuasa memilih untuk mempunyai banyak anak, menolak keperluan keluarga dengan 1-2 kanak-kanak di latar belakang.

Semua ini, menurut juruaudit, melanggar hak-hak keluarga muda yang belum memutuskan untuk memiliki anak ketiga. Sekiranya semuanya berjalan dengan cara ini, keluarga tidak boleh memutuskan langkah ini.

Yuri Roslyak menegaskan bahawa perkara-perkara undang-undang dan program negeri mestilah munasabah dan adil dan teringat bahawa tahun ini 4.3 billion rubel akan diperuntukkan dari perbendaharaan negeri untuk menyokong keluarga muda dalam menyelesaikan masalah perumahan mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan