Anak-anak yang kekal: mengapa remaja moden tidak mahu menjadi dewasa

Pakar Pusat Pengajian Kanak-kanak Kontemporari di Institut Pendidikan HSE memberitahu, apakah sebab mengapa remaja moden tidak mahu membesar.

Dan kenyataan ini mempunyai sebab yang baik. Usia perkawinan pertama meningkat tiga tahun, dan sekarang anak muda tidak ingin menikah lebih awal daripada pada usia 27 tahun, dan anak perempuan tidak ingin menikah sebelum 25 tahun. Orang muda tidak mahu meninggalkan penjagaan ibu bapa mereka sehingga mereka berusia 23-25 ​​tahun, mempercayainya Hidup dengan ibu dan ayah untuk zaman ini agak biasa dan sangat selesa. Kira-kira 10 tahun lalu, kanak-kanak berumur 18 tahun merindui kemerdekaan.

Pakar dalam bidang psikologi sosiologi dan kanak-kanak berpendapat bahawa penyebab keterlambatan dewasa adalah berakar dalam pembaharuan pendidikan.

Seperti dahulu, mereka yang, selepas sekolah, memilih perkhidmatan dalam tentera, dan kemudian perkahwinan, anak-anak, dan keluarga, membesar sedikit lebih awal. Jika pelajar pergi ke universiti, dan dari sana ke majistret, sekolah siswazah, maka pada dasarnya dia tidak bersedia untuk kematangan awal, kerana dia menjadi "pelajar abadi."

Masyarakat menjadi lebih kompleks, kerja mekanik rutin sering digantikan oleh mesin, dan oleh itu moden memerlukan pendekatan yang lebih intelek dari golongan muda.

Atas sebab ini, lebih sedikit dan lebih sedikit adalah mereka yang pergi bekerja selepas tentera sebagai pemandu tanpa menerima pendidikan, dan semakin banyak orang yang, dari sekolah, memikirkan kehidupan masa depan mereka, bermula dengan memasuki universiti.

Pakar menegaskannya proses pembelajaran baru adalah berkaitan dengan perasaan kanak-kanak dalam masa yang singkat.

Itulah sebabnya orang dewasa begitu sukar dan sukar untuk menyerap pengetahuan baru. Itulah sebabnya tiada apa yang mengejutkan dalam hakikat bahawa kanak-kanak moden masih kadang-kadang sehingga 30 tahun. Umur biologi tidak lagi boleh dianggap sebagai tanda dewasa..

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan