Pride and Prejudice: Kenapa ibu bapa kanak-kanak sakit enggan membantu?

Kisah dramatik telah dimainkan di Kuban, yang telah membangkitkan masyarakat orang tua bukan sahaja di Wilayah Krasnodar, tetapi seluruh Rusia.

Sukarelawan berjaya mengumpul 250 ribu rubel untuk operasi itu kepada budak lelaki kurang upaya di sebuah klinik metropolitan, tetapi ibunya dengan tegas menolak bantuan.

Setahun yang lalu, Danila yang berusia sembilan tahun dipukul oleh sebuah kereta. Budak itu selamat, tetapi menjadi kurang upaya - dia lumpuh sepenuhnya. Keluarga itu tidak dapat mencari beberapa ratus rubel untuk ambulans yang akan menyampaikan budak itu ke Moscow. Sukarelawan yang bersambung. Dan apabila jumlah yang diperlukan dikumpulkan, operasi itu jatuh - ibu tiba-tiba enggan mengambil anaknya untuk rawatan.

Wanita itu menjelaskan keputusannya dengan hakikat bahawa dia benar-benar mempercayai doktor tempatan dan tidak menyedari perlunya intervensi pakar metropolitan. Sukarelawan wanita yang dituduh ingin wang tunai atas kesedihannya.

Bukan hanya tersinggung dan meninggalkan, para sukarelawan memutuskan untuk menjalankan siasatan mereka sendiri terhadap tindakan yang aneh itu, kerana wanita itu sebelum ini meminta pertolongan.

Dan pencarian mereka mendedahkan fakta yang pelik: pegawai pentadbiran tempatan sangat gigih dalam berkomunikasi dengan ibu anak tentang sesuatu. Ia diandaikan bahawa mereka menekannya, mendesak untuk meninggalkan perjalanan dan dengan itu tidak memburukkan Kementerian Kesihatan tempatan.

Pegawai secara mutlak menafikan fakta tekanan dan berpendapat bahawa keengganan itu berkaitan dengan masalah lain - ibu tidak pada mulanya ingin merawat anak itu, Lagipun, jika dia tidak lagi dilumpuhkan, seorang wanita yang menganggur, ibu tua dan saudara-mara lain akan kehilangan dana bulanan mereka - pencen kecacatan, bantuan daripada sukarelawan, serta pembayaran secara sukarela dari pelaku kemalangan itu.

Walau apa pun sebab sebenar tindakan di kalangan orang dewasa, bayi itu tetap tanpa bantuan dan pemulihan yang diperlukan.

Dan kes ini bukan satu-satunya. Cerita serupa berlaku di rantau Moscow, di Ryazan, di Novosibirsk.

Wakil-wakil dari Majlis Ibu Bapa Semua-Rusia berhasrat untuk mengemukakan isu ini untuk perbincangan kepada ombudsman anak-anak Anna Kuznetsova. Mereka percaya itu kerana penolakan ibu bapa untuk merawat kanak-kanak kurang upaya mesti dibawa ke liabiliti jenayah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan