Kenapa bayi mati - peningkatan kematian bayi dicatatkan di daerah dengan pusat perinatal

Dewan Akaun Persekutuan Rusia telah mendedahkan fakta yang menakutkan dan tidak dapat difahami - di kawasan-kawasan di negara ini, di mana pusat perinatal moden dibina, kematian bayi meningkat. Kini pakar mencari penjelasan untuk fenomena ini.

Laporan rasmi usaha sama, khususnya, menunjukkan peningkatan yang tidak dapat dijelaskan dalam kematian bayi di Kaluga, Tambov, Oreburg, Samara, Nizhny Novgorod, Chelyabinsk, wilayah Penza, serta di Khakassia dan Kabardino-Balkaria.

Di semua kawasan ini, pusat-pusat perinatal baru-baru ini dilancarkan, yang dibina atas perbelanjaan bajet persekutuan.

Secara keseluruhannya, 26 wilayah di negara ini mengambil bahagian dalam program pusat-pusat bangunan untuk wanita hamil, wanita dalam buruh dan bayi baru lahir, tetapi statistik menyedihkan hanya direkodkan dalam sembilan yang disenaraikan di atas.

Ahli-ahli Dewan Akaun, yang mendapati data yang mengejutkan, menegaskan bahawa Kerajaan negara dan Kementerian Kesihatan melakukan pemeriksaan serius dan menganalisis sebab-sebabnya.

Statistik negeri rasmi adalah keras dan tidak dapat dinafikan. Oleh itu, selama enam bulan 2018, kadar kematian bayi di Kaluga meningkat 23%, di rantau Tambov sebanyak 14%, di Nizhny Novgorod - sebanyak 37.2%. Di rantau Samara, 4.8% lebih banyak bayi meninggal dunia berbanding tahun sebelumnya.

Di rantau Chelyabinsk, peningkatan kematian bayi adalah 26%, di Kabardino-Balkaria - 3.8%, di Khakassia, angka meningkat sebanyak 31%. Di rantau Penza, peningkatan kematian adalah 17.9%.

Program untuk pembinaan pusat-pusat perinatal moden telah dibangunkan oleh Kerajaan Persekutuan Rusia pada tahun 2013.

Jumlah kos untuk pembinaan pusat-pusat ini hari ini berjumlah 83.7 bilion ringgit.

Matlamat program ini adalah meningkatkan kualiti dan ketersediaan rawatan perubatan untuk wanita dalam melahirkan anak dan bayi, serta wanita yang mempunyai patologi kehamilan.

Kenapa di sembilan wilayah kadar kematian kanak-kanak mula berkembang apabila pusat-pusat perinatal bekerja, masih dapat dilihat. Akan ada beberapa kemungkinan yang perlu dipertimbangkan - kelayakan doktor dan kualiti penjagaan perubatan, faktor-faktor yang bebas daripada doktor (bilangan keabnormalan kongenital), dan sebagainya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan