Para saintis telah mengetahui mengapa kanak-kanak makan secara selektif.

Para saintis Amerika telah menentukan bagaimana anak membina keinginan makanan mereka. Pakar melaporkannya emosi menjejaskan pilihan andabahawa kanak-kanak sedang mengalami.

Mengikut keputusan percubaan, bayi paling sering memilih gula-gula selama tempoh ketika mereka paling emosional.

Jadi, dalam kumpulan umur 4 hingga 9 tahun, kebanyakan kanak-kanak selepas mengalami kesedihan atau kegembiraan Lebih tepat manis. Intipati eksperimen adalah seperti berikut: semua kanak-kanak dibahagikan kepada tiga kumpulan. Yang pertama menunjukkan kartun yang dipenuhi dengan perasaan gembira. Yang kedua menunjukkan kartun yang menyedihkan, dan yang ketiga - serpihan neutral kartun. Selepas itu, setiap kumpulan ditawarkan pilihan empat pilihan makanan ringan - asin, masam, manis, hambar.

Anak-anak yang jatuh untuk melihat kartun sedih, makan 3 kali lebih coklatdaripada rakan sebaya mereka yang menonton kartun neutral. Semakin tua anak-anak, semakin kuat adalah keinginan untuk permen. Para penyelidik mencadangkan bahawa dengan cara ini kanak-kanak "memberi pampasan" tahap endorfin - hormon kebahagiaan.

Para saintis yakin bahawa tabiat makanan dan makan bertambah apabila mereka semakin tua.

Secara beransur-ansur, kanak-kanak bermula bersekutu makanan dengan emosi. Kek - kegembiraan, sambutan, kebahagiaan. Cutlet - hari kerja yang membosankan. Kebiasaan makan seperti itu boleh menyebabkan obesiti kanak-kanak dan masalah kesihatan lain, kata doktor.

Para penyelidik menawarkan ibu bapa cara yang menarik. Apabila bayi sedih, dia tidak perlu menawarkan gula-gula, dan sekeping daging atau buah. Begitulah persatuan pemakanan yang betul dan tabiat makan yang sihat akan diwujudkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan