Lelaki dan wanita subur di dunia menjadi 50% kurang

Tahap kesuburan penduduk dewasa planet ini menurun sebanyak kira-kira 50%bahawa dalam masa terdekat boleh bertukar satu malapetaka sebenar untuk kemanusiaan. Ini dilaporkan oleh jurnal Lancet, yang menerbitkan data saintifik terkini mengenai ketidaksuburan dan kesuburan di negara-negara yang berbeza.

Para penyelidik menganalisis data kesuburan (keupayaan fizikal untuk mempunyai anak) dari 1950 hingga 2017.

Jika dalam 50-an abad yang lalu wanita melahirkan purata 4.7 kanak-kanak seumur hidup, setahun yang lalu angka ini hanya 2.4.

Di negara-negara yang berlainan, angka ini berbeza, contohnya, negara-negara Afrika dibezakan dengan bilangan 7.1 kanak-kanak perempuan, dan di Cyprus hanya 1 kanak-kanak dilahirkan untuk setiap wakil seks yang bersaudara untuk usia melahirkan anak.

Eropah dan UK telah berubah sedikit sejak tahun 1950, dan terdapat 1.7 kanak-kanak yang stabil setiap perempuan di sana.

Kesuburan adalah jumlah yang diperoleh dengan membahagikan bilangan bayi hidup bagi bilangan wanita umur pembiakan. Berbeza dengan kadar kelahiran, yang hanya memaparkan bilangan kanak-kanak setiap seribu penduduk, hanya wanita umur pembiakan yang diperhitungkan apabila menentukan kesuburan.

Dalam sains, terdapat pendekatan tertentu untuk menilai keadaan. Jadi penurunan dalam kadar kesuburan di bawah 2.1 bermakna penduduk semakin berkurangan. Dan kadar koefisien yang tinggi (seperti di negara-negara Afrika) bermakna kadar kematian bayi juga tinggi di sana.

Harus diingat bahawa pada tahun 1950 tidak ada satu negara di planet di mana kesuburan akan kurang daripada 2.

Di University of Oxford, di mana pengiraan dijalankan, mereka menyatakan bahawa masyarakat mengalami perubahan demografi yang besar. Negara-negara di mana terdapat kadar kesuburan yang sangat rendah hari ini patut difikirkan mengenai menggalakkan kesuburan di peringkat negeri atau memikirkan bagaimana untuk mengatur kemasukan pendatang.

Universiti Oxford
Profesor Murray

Profesor Christopher Murray, yang mengetuai pasukan penyelidikan, yakin bahawa masyarakat di mana terdapat lebih ramai pesara dan orang tua daripada golongan muda akan ditakdirkan, jika tidak kepupusan, tetapi kepada kewujudan yang sukar.

Hari ini, Jepun telah menghadapi masalah ini, dan tidak lama lagi keadaan ini menanti semua negara Eropah, Cyprus, Puerto Rico dan beberapa negara lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan