Hidangan plastik sangat berbahaya untuk kesihatan kanak-kanak - adakah benar atau mitos?

Ahli pediatrik Amerika memberi amaran kepada ibu bapa seluruh dunia bahaya kecemasan bekas plastik dan gelas untuk makan siang sekolah dan sarapan pagi.

Pakar yakin bahawa aditif dan bahan yang digunakan dalam pengeluaran bekas plastik untuk makanan boleh menyebabkan tidak hanya membahayakan, tetapi bahaya yang tidak dapat diperbaiki. Hujah-hujah mereka diterbitkan dalam Pediatrik edisi perubatan yang berwibawa.

Doktor yakin bahawa pembungkusan plastik dengan murah hati "dibahagikan" oleh bahan toksik dalam produk yang dibungkus.

Yang paling berbahaya ialah bisphenol - bahan yang diperlukan dalam pengeluaran peralatan plastik dan bekas.

Bisphenol bertindak sama dengan estrogen hormon, mengganggu akil baligh, dan juga menyumbang kepada pemendapan lemak, berat badan berlebihan, gangguan saraf.

Phthalates plastik berbahaya terutamanya untuk kanak-kanak lelaki - ia memberi kesan kepada perkembangan organ-organ kelamin, dan juga menyumbang kepada perkembangan penyakit kardiovaskular.

Nitrite juga berbahaya, yang ditambah kepada komposisi plastik pinggan untuk memastikan pemeliharaan produk yang lebih lama.

Pediatrik memerlukan pengeluar untuk meninggalkan penggunaan bahan-bahan ini, tetapi setakat ini sia-sia.

Untuk meminimumkan risiko, doktor di American University of Pediatrics meminta ibu bapa enggan menggunakan bekas plastik untuk makanan bayi. Jika ini tidak mungkin, mereka sangat disyorkan untuk tidak memanaskan makanan dalam bekas untuk mengelakkan pelepasan dosis besar bisfenol, serta tidak membasuh bekas plastik dengan air panas.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan