Awas - jatuh di hidung: di St Petersburg, kanak-kanak itu diracuni ubat-ubatan untuk merawat rinitis

Dalam tempoh peningkatan ARVI dan influenza, ramai ibu bapa dengan tekun mengambil rawatan anak-anak mereka. Seringkali usaha ini berlebihan, dan rawatan itu berakhir dengan akibat yang menyedihkan.

Ia berlaku di ibu negara utara. Hospital No. 5 dari St. Petersburg menerima seorang gadis berusia dua tahun yang ibu menyembuhkan titisan hidung.

Ibu menguburkan bayi "Naphthyzin", dan melakukannya dengan sangat kerap dan dalam dos yang besar. Akibatnya, vasoconstrictor jatuh, yang tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak tanpa pencairan sebelumnya, menyebabkan kekejangan vaskular kritikal. Sekarang kanak-kanak itu berada dalam keadaan reanimasi dalam tahap kesederhanaan yang sederhana.

Keluarga bayi itu cukup makmur, kedua ibu bapa mempunyai pendidikan yang lebih tinggi, lebih awal ibu dan bapa tidak datang ke dalam bidang pandang pegawai penguatkuasa undang-undang. Kenapa mereka membuat keputusan untuk merawat kanak-kanak yang sakit mengikut budi bicara mereka, tanpa pelantikan doktortidak diketahui.

Doktor sekarang tidak menjamin bahawa keracunan ubat vasoconstrictor akan berakhir. selamat dan tanpa akibat. Seringkali, ubat ini menyebabkan ketagihan dadah yang berterusan, perubahan dystrophik dalam membran mukus saluran pernafasan atas. Bahkan ubat "kanak-kanak" untuk selesema dengan kesan vasoconstrictor tidak disyorkan untuk menggali bayi tanpa cadangan doktor selama lebih dari 3-4 hari.

Kes-kes akibat yang teruk dari usaha berlebihan ibu bapa dalam memerangi ARVI pada kanak-kanak telah didaftarkan di wilayah yang berlainan di negara ini.

Oleh itu, di Murmansk, baru-baru ini, menurut laporan media tempatan, seorang budak lelaki berusia lima tahun telah dimasukkan ke hospital dengan membakar saluran pernafasannya - ibunya gagal menyedut anak itu. Di Samara, ibu bapa menyembuhkan anak perempuan berusia tiga tahun dengan ubat batuk untuk keracunan beracun yang teruk dengan ubat-ubatan, dan di Vladivostok, kanak-kanak berusia dua tahun telah dimasukkan ke hospital dengan membakar 15% daripada badan kerana tin yang tidak betul ditetapkan oleh nenek.

Terdahulu, Kementerian Kesihatan Rusia mengeluarkan cadangan memo untuk rawatan SARS. Ia mula-mula ditunjukkan dan dibuktikan tidak semestinya memberi ubat antivirus dan ubat homeopati untuk kanak-kanak yang mempunyai influenza dan ARVI.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan