"Lebih banyak nyawa": Pengasuh percuma untuk kanak-kanak yang sakit muncul di Perm

Di Perm, pengasuh pertama yang benar-benar percuma untuk membantu ibu bapa kanak-kanak dengan penyakit yang teruk dan kadang-kadang tidak dapat diubati.

Projek ini dinamakan "Lebih Hidup". Ia dicipta untuk pembangunan penjagaan paliatif kanak-kanak. Lebih daripada 3 juta Rubles telah diperuntukkan untuk projek itu, 2.5 daripadanya diperuntukkan oleh Kementerian Pembangunan Sosial tempatan, dan selebihnya adalah dana dari dermawan swasta.

Oleh itu, pengasuh akan menerima gaji daripada wang ini. Dana yang diperuntukkan akan cukup untuk membayar. 12 ribu jam bekerja untuk pembantu.

Setakat ini, 30 keluarga telah dikenalpasti yang anak-anaknya sakit parah dan memerlukan penjagaan sepanjang masa.

Kewajipan pengasuh termasuk menjalankan prosedur kebersihan untuk anak, makan, organisasi masa lapang. Selain itu, pembantu akan memastikan bahawa bayi itu mengambil ubat-ubatan yang diperlukan pada waktu dan mesti pergi berjalan-jalan sekiranya keadaan kesihatannya dibenarkan.

Pengasuh boleh datang untuk beberapa jam supaya ibu bapa boleh pergi perniagaan mereka dan tinggal sepanjang hari. Ini diputuskan oleh ibu bapa.

16 orang penduduk Perm masih mahu menjadi pengasuh paliatif.

Antaranya wanita dengan pendidikan perubatan, dan wanita adalah guru. Orang pertama yang mengenakan caj yang paling "berat" kanak-kanak yang disambungkan kepada peranti sokongan hidup, makan melalui siasatan. Di antara pembantu ada seorang gadis dengan pendidikan artis, dan ahli ekonomi perempuan.

Sekiranya pengalaman Perm dianggap berjaya, sebegitu penjenayah paliatif akan muncul di bandar-bandar lain di Rusia. Masalahnya adalah akut - kira-kira 40 ribu kanak-kanak di negara ini memerlukan penjagaan paliatif.

Sistem penjagaan paliatif kanak-kanak di Rusia mula mencipta pada tahun 2010.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan