Kanak-kanak yang tidak standard: di Perm, gadis itu digantung dari kelas untuk warna rambut merah jambu

Graduan kesepuluh gimnasium Permian No. 4 diputuskan untuk digantung dari kelas untuk warna rambut yang luar biasa. Guru dan pengetua sekolah tidak suka rambut merah jambu seorang kanak-kanak.

Suspensi disokong oleh perintah pengarah dengan merujuk kepada SED - 059-01.14-162 pada 25 Julai 2017. Dokumen ini diterima pakai dalam dinding institusi pendidikan tertentu, ia mengawal keperluan untuk penampilan dan pakaian para pelajar gimnasium dan tanggungjawab untuk pelanggaran terhadap keperluan ini.

Pengarah itu tidak dihalang oleh hakikat bahawa gadis yang mempunyai rambut merah jambu adalah anak perempuan seorang timbalan tempatan, Nadezhda Agisheva.

Ibu kepada graduan kesepuluh menerbitkan maklumat ini di Internet dan menuntut keadilan.

Ingat bahawa pada awal minggu skandal di St. Petersburg mendapat publisiti yang luas, di mana seorang gadis sekolah tinggi tidak dibenarkan menghadiri kelas kerana warna rambutnya yang kaya biru.

Pada masa itu, ombudsman untuk kanak-kanak di St Petersburg dan Jabatan Pendidikan Capital Northern menyatakan bahawa penggantungan dari pelajaran itu adalah secara haram dan melanggar hak kanak-kanak untuk pendidikan, dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan Rusia.

Pada masa yang sama, tidak ada undang-undang dan peraturan yang ada yang menyekat larangan belajar untuk kanak-kanak dengan penampilan yang tidak standard - dengan warna rambut, kulit, tatu atau menindik yang luar biasa.

Pihak berkuasa sekolah di St Petersburg membawa maaf kepada ibu bapa gadis itu dan pelajar itu dibenarkan menghadiri kelas, walaupun rambutnya biru.

Di Perm, pengarah gimnasium masih bersungguh-sungguh dan tidak berhasrat untuk membatalkan keputusannya.

Terdapat maklumat bahawa pejabat pendakwa telah menjadi tertarik dengan kejadian itu. Sekiranya tanda-tanda pelanggaran hak kanak-kanak ditemui dalam tindakan pimpinan lsceum, pengarah akan diberi perintah mengikut mana anak itu akan kembali ke sekolah. Jika pengarah tidak membatalkan keputusannya, pendakwa dan ibu bapa akan dapat ke mahkamah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan