Senarai pemeriksaan kesihatan mandatori untuk kanak-kanak di bawah satu tahun di Rusia ingin berkembang

Kanak-kanak di bawah satu tahun akan diperiksa oleh lebih ramai doktor.

Senarai profesional yang disyorkan mencadangkan untuk berkembang. Pernyataan sedemikian dibuat oleh wakil-wakil Kementerian Kesihatan Rusia.

Pakar-pakar Kementerian Kesihatan menganggap bahawa adalah perlu untuk menambah peperiksaan oleh pakar oftalmologi untuk mendiagnosis dalam masa glaukoma kongenital dan retinoblastoma.

Terdahulu, ahli onkologi kanak-kanak berulang kali meminta Kementerian Kesihatan untuk memasukkan pemeriksaan sedemikian dalam senarai pemeriksaan perubatan mandatori.

Seringkali, kanak-kanak dengan tumor malignan retina mendapat rawatan hanya selepas setahun, apabila tahap penyakit sudah sangat maju. Rawatan mungkin tidak berkesan.

Hari ini, melalui perintah Kementerian Kesihatan, kanak-kanak yang menjalani peperiksaan wajib diwajibkan menjalani peperiksaan oleh pakar pediatrik, pakar bedah saraf, pakar bedah, pakar bedah ENT, dan ortopedis, serta menjalani ujian air kencing dan darah serta ECG (atau ultrabunyi jantung dan saluran darah).

Keputusan untuk mengembangkan senarai pakar akan diluluskan sebelum akhir tahun ini.

Selain oker, perundingan dan peperiksaan boleh dalam kategori mandatori ahli onkologi, pakar penyakit berjangkit, ahli dermatologi. Pengenalan pakar-pakar ini ke dalam rangka pemeriksaan rutin masih dibincangkan di peringkat pakar Kementerian Kesihatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan