Pediatrik memberitahu mengapa susu kambing berbahaya bagi kanak-kanak

Ramai ibu percaya bahawa susu kambing baik untuk kesihatan kanak-kanak dan juga boleh menggantikan susu ibu jika tidak ada. Ini salah tanggapan, pertimbangkan pakar kanak-kanak. Doktor kanak-kanak Volgograd, ketua pusat serantau pencegahan perubatan Svetlana Sarvanova berkata demikian gunakan susu kambing boleh berbahaya, dan pendapatnya dipersetujui sepenuhnya dalam Kesatuan Pediatrik Rusia.

Doktor berkata sehingga bayi berusia 10 bulan, susu kambing, seperti susu lembu, tidak boleh diterima untuk makanan bayi.

Susu ibu tidak menggantikan produk susu kambing dan tidak sepadan dengan komposisinya. Jika ibu tidak mempunyai susu, lebih bijak untuk memberi anak itu formula susu yang disesuaikan.

Susu kambing pada usia muda boleh membawa kesan serius kepada kesihatan anak. Sistem enzim bayi tidak boleh memproses susu, sekurang-kurangnya lembu, bahkan kambing. Produk sedemikian tidak diserap, yang membawa kepada perkembangan patologi buah pinggang, hati, pankreas, yang berlebihan, membentuk bentuk reaksi alergi yang teruk.

Dalam susu kambing, asid folik juga tidak hadir, dan dengan itu cuba mengganti susu ibu dengannya boleh mengakibatkan perkembangan anemia yang teruk.

Mitos mengenai faedah susu kambing muncul apabila campuran yang disesuaikan dengan pengeluaran perindustrian tidak semestinya wujud, dan ibu mempunyai beberapa pilihan untuk makan tanpa ketiadaan susu. Kita boleh mengatakan bahawa ia adalah langkah yang diperlukan. Hari ini tidak perlu memberi susu kambing bayi.

Dalam masa terdekat, kanak-kanak kanak-kanak Rusia merancang untuk mengeluarkan lembaran maklumat mengenai bahaya susu kambing dan mengedarkannya di klinik kanak-kanak dan dapur tenusu. Secara beransur-ansur, pakar percaya, mungkin akan mengalahkan buta huruf ibu-ibu muda dan wakil-wakil generasi yang lebih tua, atas nasihat yang sering bayi mula memberi susu kambing.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan