Ayah pada cuti bersalin: Duma Negeri sedang membuat rang undang-undang mengenai cuti bersalin bagi lelaki

Di Duma Negeri Rusia sedang mempersiapkan rang undang-undang itu membenarkan lelaki mengambil cuti bersalin sekali pada saat lahir. Diimplan pendek, cuti sepuluh hari dengan bayaran penuh untuk keseluruhan tempoh.

Penulis rang undang-undang itu adalah timbalan dari Partai Demokrat Liberal. Teks rang undang-undang itu telah dikirimkan kepada Menteri Buruh dan Perlindungan Sosial Persekutuan Rusia kepada Menteri Maxim Topilin untuk persetujuan awal masalah utama.

Perubahan sepatutnya dibuat dalam Kod Buruh Persekutuan Rusia.

Hari ini dia melindungi hak-hak ibu bekerja, tetapi tidak mengambil kira kepentingan orang yang menjadi bapa. Kelahiran seorang kanak-kanak untuk seorang lelaki bukanlah sebab untuk berehat sementara bekerja dengan pemeliharaan upah, walaupun kebimbangan bapa baru sudah cukup, pengarang rang undang-undang itu dipertimbangkan. Oleh itu, lelaki terpaksa mengambil masa yang lama, menulis permohonan untuk cuti dengan perbelanjaan mereka sendiri untuk membantu isterinya dengan menunaikan dan menjaga bayi yang baru lahir.

Versi semasa undang-undang semasa menyediakan untuk lelaki yang telah menjadi bapa, hanya lima hari bercuti dengan perbelanjaan mereka sendiri tanpa membayar untuk hari ini.

Di Eropah, undang-undang baru-baru ini memelihara hak lelaki untuk membayar cuti pada saat kelahiran bayi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan