Penolakan vaksin untuk kali pertama dianggap sebagai ancaman global kepada dunia

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) meramalkan potensi ancaman kepada kesihatan manusia pada tahun 2019. Selama bertahun-tahun, senarai ancaman global kekal pada dasarnya tidak berubah, tetapi kali ini di dalamnya untuk kali pertama dalam sejarah muncul titik "Penolakan vaksinasi".

Vaksinasi tepat pada masanya terhadap penyakit berbahaya, menurut pakar WHO, akan membantu elakkan sehingga satu setengah juta kematian pramatang setiap tahun.

Vaksinasi hari ini adalah salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk menangani penyakit maut.

Penolakan vaksinasi hari ini paling sering disebabkan oleh fakta bahawa orang sama ada tidak mempunyai kesedaran yang mencukupi tentang kesan-kesan tertentu vaksin atau tidak pasti keselamatan mereka. Selalunya penentang adalah ibu bapa kanak-kanak.

Jumlah kes campak telah meningkat sebanyak 30% sepanjang tahun lalu, dan ini disebabkan oleh penolakan vaksin yang sama. Papillomavirus manusia semakin mendapat momentum, dan tahun ini WHO merancang untuk memperhebatkan kerja pencegahan untuk mempromosikan vaksin HPV. Di sesetengah negara, seperti Afghanistan, penolakan terhadap vaksin telah menyebabkan berlakunya polio.

Antara ancaman lain bagi tahun semasa, WHO menamakan pencemaran udara, kencing manis dan kanser, virus influenza baru yang tidak ada lagi vaksin, rintangan antibiotik mikroba, yang terbentuk akibat penggunaan ubat-ubatan antibakteria yang tidak terkawal oleh orang, HIV.

Menurut pakar, hanya lima peratus pengurangan vaksinasi meningkatkan kemungkinan berlakunya wabak penyakit berbahaya sebanyak 3 kali! Oleh itu, orang tua yang enggan memberi vaksinasi anak-anak mereka dinasihatkan untuk berfikir dengan baik: oleh tindakan mereka, mereka membuat bahaya bukan hanya untuk anak-anak mereka, tetapi juga untuk orang lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan