Perubatan berbahaya: Erespal dan analognya secara rasmi diharamkan di Rusia

Roszdravnadzor secara rasmi mengarahkan pengeluaran ubat Erespal, yang popular dalam rawatan batuk kanak-kanak, kerana pemeriksaan dan penyelidikan menunjukkan bahawa ubat yang ahli pediatrik Rusia sering disyorkan untuk kanak-kanak menyebabkan gangguan irama jantung. Bersama-sama dengan "Erespal" dari jualan di farmasi menarik balik semua ubat berdasarkan fenspiride bahan aktif.

Inisiatif untuk meninggalkan dadah itu adalah syarikat farmakologi Perancis Servier Laboratory, yang menghasilkan ubat batuk dengan kesan bronkodilator. Pakar-pakar syarikat yakin bahawa produk ini tidak selamat untuk pesakit muda dan orang dewasa.

Perlu diperhatikan bahawa kesan sampingan yang tidak diingini di hati semasa ujian klinikal tidak pada awalnya dikesan, dan hanya kini ketakutan para pakar telah disahkan oleh ujian keselamatan antarabangsa yang berskala besar.

Fenspirid sebagai bahan aktif utama menerima sijil pendaftaran pada tahun 1973. Tetapi beberapa sifat bahan kekal tidak diketahui sehingga hari ini.

Di kaunter-kaunter farmasi Rusia sekarang tidak seharusnya, dan ahli pediatrik tidak sepatutnya menetapkan ubat batuk sedemikian berdasarkan bahan ini, seperti "Erespal", "Epispal", "Thespalen", "Erispirus", "Fenspiridin", "Epistat", "Codestin", "Eladon". Melarang semua jenis ubat - dan pil, dan sirap.

Resolusi Roszdravnadzor telah diterbitkan dan penyingkiran dadah dari gudang farmakologi berterusan, walaupun pada hakikatnya Erespal di negara kita termasuk dalam senarai ubat-ubatan penting. Dari senarai pada hari-hari akan datang, alat tersebut akan dikecualikan.

Sesiapa yang kini diresepkan oleh doktor atau atas inisiatifnya sendiri, memberikan anak "Erespal" atau cara lain berdasarkan fenspiride, disyorkan di laman web pengeluar berhenti mengambil tanpa menyelesaikan kursus rawatan. Untuk pelantikan alat lain, lebih selamat, anda perlu menghubungi doktor anda.

Ibu bapa yang sering merawat kanak-kanak dengan ubat-ubatan tersebut dinasihatkan untuk melawat ahli kardiologi kanak-kanak dan membuat ECG.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan