"Windows hidup" boleh ditutup - "kotak bayi" di hospital bersalin di bawah ancaman pembubaran

Penolakan bayi tanpa nama di Rusia, kemungkinan besar tidak akan dibenarkan di peringkat perundangan.

Di Duma Negeri Persekutuan Rusia, mereka tidak dapat mencapai pendapat umum mengenai kewujudan "kotak bayi" yang dipanggil.

Dalam peranti yang dilengkapi secara teknikal ini, sesiapa sahaja boleh meninggalkan bayi tanpa mengisi penolakan rasmi itu. Selepas pintu kotak ditutup, loceng di hospital atau wad bersalin, di mana "tetingkap kehidupan" dipasang, dicetuskan oleh doktor.

"Kotak" sedemikian boleh menyelamatkan ribuan nyawa refuseniks sedikit, yang hari ini, tanpa adanya "tingkap kehidupan" di bandar, ibu-ibu yang cuai hanya membunuh atau membuang mati di sampah.

Rang undang-undang mengenai pengesahan "kotak bayi" telah dikemukakan kepada Duma Negeri. Kini mereka hanya wujud di beberapa bandar. sebagai percubaan.

Jawatankuasa Duma Negeri Perlindungan Kesihatan menegaskan penolakan rang undang-undang itu. Menurut pakar, "tempat untuk meninggalkan bayi boleh membawa kepada akibat buruk".

Pada bulan Disember tahun lalu, idea itu disokong oleh Majlis Penyelaras United Russia, dan fakta ini dengan ketara meningkatkan kemungkinan bahawa dokumen itu akhirnya akan diterima.

Walau bagaimanapun terhadap undang-undang tanpa diduga, Senator Elena Mizulina dan Menteri Kesehatan Veronika Skvortsova berbicara. Wanita-wanita terkenal ini telah menyatakan kebimbangan bahawa "kotak bayi" melanggar hak perlembagaan kanak-kanak, dan mungkin juga berbahaya kepadanya.

Penulis rang undang-undang itu berhasrat untuk menuntut pertimbangan inisiatif mereka dan telah menyediakan nota-nota yang disertakan baru.

Menurut mereka, keselamatan sekurang-kurangnya satu bayiyang mungkin telah mati jika ia telah ditinggalkan dalam keadaan sejuk, namun selamat kerana "tingkap kehidupan", sepenuhnya membenarkan semua kos untuk menganjurkan "kotak bayi". Kehidupan manusia pada umumnya tidak mempunyai harga dalam tunai setara.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan