Bukan sekadar mainan: gelas realiti ditambah diakui sebagai alat yang berkesan untuk merawat autisme pada kanak-kanak

Pakar-pakar dari Universiti Stanford menyimpulkan bahawa gelas realiti diperkukuhkan Google Glass bukan sekadar mainan yang menarik. Mereka adalah dapat memberi bantuan sebenar kepada kanak-kanak yang autisme.

Dua saintis Nick Haber dan Kathleen Foss telah menganjurkan satu projek besar di mana mereka cuba menggabungkan potensi pembelajaran mesin dengan sistem pengenalan muka. Mereka mencadangkan bahawa gelas realiti tambahan akan membantu untuk membetulkan gangguan spektrum autisme - kanak-kanak yang sukar untuk berkomunikasi akan dapat membina komunikasi dengan lebih mudah.

Dalam projek pertama, Haber dan Foss melibatkan 14 kanak-kanak dengan diagnosis autisme yang mantap.

Apabila berkomunikasi dengan kanak-kanak, saintis menghantar mereka petunjuk yang dipaparkan pada cermin mata maya. Jadi kanak-kanak mendapat peluang betul menilai perasaan dan emosi rakan anda.

Kajian sistematik membangunkan jiwa kanak-kanak autistik, ia menjadi lebih banyak hubungan, lebih mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dan orang asing dalam persekitaran mereka. Para saintis mengatakan bahawa kaedah mereka akan membantu berjuta-juta kanak-kanak untuk memperoleh kemahiran sosial yang mencukupi untuk hidup dalam masyarakat.

Di antara 14 kanak-kanak yang pertama, 12 kanak-kanak telah melihat percubaan untuk bertindak balas terhadap hubungan mata dengan orang dewasa, walaupun ini sebelum ini kelihatan hampir mustahil.

Pengeluar terkemuka gelas realiti bertambah untuk kanak-kanak telah menjadi berminat dalam bidang aplikasi baru produk mereka dan telah menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan para penyelidik dari Stanford.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan