Vaksinasi kanak-kanak wajib akan lebih banyak

Jadual imunisasi kebangsaan untuk kanak-kanak yang dirancang untuk berkembang. Ini menegaskan Timbalan Perdana Menteri Olga Golodets.

Sehingga kini, kalendar, mengikut mana anak-anak dan remaja diberi vaksin, mengandungi vaksinasi terhadap 13 jangkitan berbahaya. Ini, menurut pegawai, tidak mencukupi.

Ia dirancang agar kanak-kanak prasekolah dan pelajar sekolah rendah juga akan diberi vaksin jangkitan rotavirus. Hari ini, suntikan semacam itu boleh dilakukan hanya di klinik berbayar.

Keperluan untuknya kelihatan terutamanya pada musim panas, ketika anak itu direncanakan dibawa ke laut. Kebanyakan ibu bapa tidak mengesyaki bahawa vaksin terhadap jangkitan rotavirus wujud sama sekali.

Realiti adalah seperti itu, disebabkan oleh rotavirus, kadang-kadang perlu untuk meng kuarantin seluruh kelas di sekolah dan kumpulan di institusi prasekolah. Bagi orang dewasa, rotavirus tidak begitu dahsyat - mereka mempunyai imuniti yang agak kuat.

Perlindungan terhadap rotavirus terbentuk dengan setiap jangkitan berikutnya. Pada kanak-kanak kecil, imuniti lemah, dan oleh itu mereka memerlukan sokongan.

Inisiatif Olga Golodets telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan. Sejak bila kalendar kebangsaan vaksin pencegahan akan berubah sehingga dilaporkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan