Masyarakat membunuh jenius pada kanak-kanak

Para penyelidik Amerika melakukan eksperimen yang ingin tahu dan mendapati itu Semua kanak-kanak semasa kelahiran mempunyai ciri-ciri jenius, tetapi ketika mereka berkembang, kebolehan unik mereka "binasa" ketika berinteraksi dengan dunia orang dewasa.

Menurut saintis, ini dipengaruhi oleh tahap pendidikan yang lemah dan sekatan, yang dalam masyarakat dianggap peraturan. Rangka kerja tegar di mana orang dewasa meletakkan bayi ("Jangan sentuh kadal!", "Anda perlu cat mesin dengan salah, tetapi dengan cara ini!", Dll) tidak meninggalkan ruang untuk perkembangan kebolehan individu yang luar biasa yang diberikan oleh alam semula jadi.

Dalam eksperimen itu, menurut laporan media Amerika Syarikat, satu setengah ribu bayi berumur 4 hingga 5 tahun mengambil bahagian. Mereka ditawarkan satu-satunya tugas yang logik untuknya tiada pengetahuan saintifik yang diperlukan. Pengalaman menunjukkan bahawa 96% kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki mendapat penyelesaian sendiri dan melakukannya dengan cara yang berbeza. Pemimpin percubaan, Profesor John Land, menyatakan bahawa semua anak-anak ini pandai.

Kemudian teka-teki yang sama ditawarkan kepada orang dewasa. Dalam kumpulan umur 20 hingga 35 tahun hanya 30% menghadapi tugas ituPada masa yang sama, orang dewasa mengambil kira-kira dua kali lebih banyak masa untuk menyelesaikannya seperti bayi. Baki 70% tidak dapat mencari penyelesaian sama sekali.

Para saintis telah mencadangkan bahawa kesalahan adalah sistem pendidikan, yang bertujuan membangunkan ingatan, dan bukan kebolehan mental. Seorang kanak-kanak yang, dari tadika, terpaksa mempelajari puisi dan lagu dengan hati dan kemudian terus belajar banyak perkara dengan hati di sekolah, kehilangan keupayaan untuk berfikir di luar kotak dan mencari penyelesaian yang unik. Secara beransur-ansur, otak merosot.

Sebagai jalan keluar dari lingkaran setan ini, penulis eksperimen itu mencadangkan untuk membina pendidikan mengenai prinsip-prinsip yang membatalkan pembelajaran mekanikal.

Pada usia muda, kanak-kanak perlu melatih ingatan mereka, tetapi dari 6-7 tahun, "penekanan" utama perlu dibuat dengan kerja terperinci dengan maklumat. Inilah satu-satunya cara untuk memelihara kebolehan pemikiran logik..

Hasil eksperimen itu telah menarik perhatian para pejabat dari pembentukan Amerika Serikat. Mereka berjanji untuk "mengkaji isu ini lebih rapat dan mengambil keputusan yang mencukupi."

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan