Para saintis: komunikasi dengan bayi menyumbang kepada perkembangan otaknya

Para saintis Amerika dari Universiti Penyelidikan Psikiatri menyatakan bahawa komunikasi dengan bayi pada usia yang sangat awal sangat mempercepat perkembangan otak bayi.

Sebagai tambahan kepada sebab yang jelas - peningkatan perbendaharaan kata, didengar, walaupun tidak dikenali, kata-kata menyumbang kepada pembangunan bidang korteks serebrum yang bertanggungjawab untuk ingatan, pengiktirafan, pembiakan, serta kebolehan logik.

Satu kumpulan besar subjek yang berbeza umur (sehingga 10 tahun) menjalani sejumlah besar ujian psikologi, dan kemudian semua orang telah melakukan imbasan MRI untuk menilai integriti saluran perkara putih otak.

Hasilnya dibandingkan dan didapati bahawa kanak-kanak yang lebih maju maju mempunyai kawasan otak yang lebih maju, lebih besar dalam saiz dan struktur kepada jabatan yang sama pada kanak-kanak yang ketinggalan dalam pembangunan.

Semua lelaki dan perempuan yang menunjukkan hasil yang tinggi ternyata menjadi keluarga penuh, ibu bapa mereka terlibat secara aktif dengan mereka, dan walaupun pada awalnya mereka mula bercakap dengan mereka.

Penyelidik mengatakan bahawa perbezaan yang paling ketara dalam perkembangan otak pada kanak-kanak ditunjukkan oleh awal usia sekolah - oleh 6-7 tahun.

Mengenai apa yang hendak dibicarakan dengan bayi, tidak mengapa, ahli sains berkata.

Walaupun bayi kecil dan tidak memahami kata-kata, dia berasa hebat nada dan mood seorang dewasayang merujuk kepadanya. Jadi, anda boleh bercakap tentang cuaca, dan tentang membeli-belah, dan tentang kadar yuan Cina, perkara utama ialah perbualan telah dijalankan dalam warna positif.

Perkembangan ucapan, menurut penyelidik Amerika, tidak lagi bergantung pada seberapa sering mereka bercakap dengan anak itu, tetapi pada status sosio-ekonomi ibu bapa.

Tetapi komuniti saintifik dunia belum lagi bersetuju dengan pernyataan ini, dan tidak ada bukti yang meyakinkan untuk hipotesis.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan