Adakah kanak-kanak memerlukan wang saku?

Pembiaya Volgograd dan ahli psikologi kanak-kanak bersama-sama menjalankan kajian, hasil yang akan menarik minat semua ibu bapa. Mereka tertanya-tanya adakah anak-anak memerlukan wang saku dan sejauh mana ibu bapa membiayai anak lelaki dan anak perempuan mereka.

Wang memainkan peranan penting dalam pembentukan individu, kata pakar. Oleh itu persoalan kehadiran atau ketiadaan kewangan mereka sendiri dalam kanak-kanak perlu diberi perhatian khusus.

Ibu dan ayah harus segera mendidik anak tentang celik dan tanggungjawab kewangan.

Pertama sekali, anda perlu menentukan dengan tepat umur di mana seorang kanak-kanak harus menerima wang saku untuk perbelanjaan peribadi. Pakar usia ini memanggil umur dari 6 tahun. Jumlah kecil akan membantu anak prasekolah mula merancang perbelanjaan pertama mereka secara bebas.

Berapa banyak wang untuk memberi anak? Ini semua bergantung kepada tahap pendapatan keluarga. Tetapi lebih baik menyamakan jumlah dengan amaun yang diterima daripada ibu bapa kawan kawan.

Anda boleh bertanya tentang saiz pembayaran saku di ibu bapa kawan-kawan. Adalah juga penting bahawa anak itu tidak meminta wang lebih daripada jumlah yang telah dipersetujui.

Yang paling sukar ialah kos kawalan. Tetapi ibu bapa pasti perlu berminat di mana dan apa yang mereka belanjakan wang saku anak mereka. Dalam kes ini, psikologi berhati-hati terhadap kawalan yang ketat dan menyeluruh. Ibu bapa perlu menjadi halussupaya kawalan ini tidak dipantau atau dikenakan ke atas pendapat sendiri. Kad bank kanak-kanak sendiri, yang akan terikat dengan akaun ibu bapa, dapat membantu tugas ini dengan ketara. Kad "kanak-kanak" seperti hari ini dikeluarkan di hampir semua bank.

Ia akan membolehkan ibu bapa melihat kos, tetapi kadang-kadang melakukannya dengan rahsia dari kanak-kanak itu.

Kebiasaan ramai ibu bapa untuk membayar anak-anak mereka untuk gred yang baik, untuk membersihkan rumah, membantu di pondok menjejaskan watak dan pendidikan anak lelaki dan perempuan. Dalam amalan, ia adalah penggantian konsep yang biasa. Bantuan kepada saudara-mara dan pendidikan mereka sendiri tidak boleh dikira dalam kewangan pada mulanya.

Belajar dan membersihkan adalah tugas anak, dan membantu ibu bapa adalah manifestasi penjagaan. Anda boleh memberikan wang hanya untuk fakta bahawa ia tidak berkaitan dengan terma rujukan anak - membantu membaiki komputer, memuat turun permainan untuk rakan, dan lain-lain.

Dan, tentu saja, seseorang harus mengikut sikap berhati-hati terhadap wang dengan contoh sendiri - tidak ada kaedah yang telah dirancang lebih baik daripada ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan