Kepada ibu bapa: ancaman baru di WhatsApp memaksa kanak-kanak untuk membuka gas di apartmen

Dalam WhatsApp messenger popular "menetap" ancaman virus baru untuk kehidupan dan kesihatan kini bukan sahaja anak-anak itu sendiri, tetapi juga seluruh keluarga mereka.

Kanak-kanak Rusia mula menerima mesej suara daripada seorang wanita yang tidak dikenali menggesa kanak-kanak itu membuka pembakar gas di apartmen itu.

Aduan pertama diterima oleh polis Wilayah Khabarovsk, dan juga diedarkan oleh ibu bapa yang cemas dalam pelbagai rangkaian sosial.

Seorang wanita yang tidak dikenali nampaknya seorang pekerja di Gorgaz dan meminta kanak-kanak itu membuka semua plat panas di atas dapur untuk memeriksa sama ada gas mengalir. Apabila seorang kanak-kanak memenuhi permintaan, seseorang yang tidak dikenali memintanya meninggalkan gas dalam kedudukan itu dan kembali ke biliknya untuk kembali ke perniagaannya.

Tutup wanita yang tidak dikenali gas kategori yang dilarang, menjelaskan bahawa pembaikan sedang dijalankan.

Mesej ibu bapa, yang melihat bau gas tepat pada waktunya dan mengetahui apa yang telah berlaku kepada anak-anak, telah dijawab oleh wakil-wakil syarikat gas utama Rusia.

Mereka secara rasmi menyatakan bahawa tidak pernah dalam apa jua keadaan meminta orang untuk membuka cincin gas melalui telefon. Dan lebih-lebih lagi tidak pernah pengendali mereka tidak berkomunikasi dalam mana-mana topik. dengan kanak-kanak dan remaja.

Di Khabarovsk, Samara, Nalchik, Wilayah Stavropol, di rantau Moscow dan Ufa, di Kirov, Tomsk dan beberapa bandar lain di Rusia, polis telah memulakan pemeriksaan mengenai fakta laporan tersebut.

Ibu dan ayah sangat digalakkan untuk memberitahu anak-anak mereka mengenai ancaman baru dan menjelaskan bahawa anda tidak boleh memenuhi keperluan orang yang tidak dikenali, terutama harta tersebut.

Terdahulu dilaporkan Momo - permainan maut yang baru, yang muncul di WhatsApp. Momo membuat hubungan dengan kanak-kanak atau remaja, menghantar gambar-gambar yang menggambarkan adegan pembunuhan, keganasan, kekejaman dan mula memberi tugas.

Tugas terakhir adalah pembunuhan orang lain dan bunuh diri berikutnya. Peraturannya sangat mirip dengan hobi berbahaya lain - permainan "Paus Biru".

Kini mereka yang berada di belakang Momo sedang mencari polis siber banyak negara, termasuk pakar di Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan