Kanak-kanak yang terbantut menghadapi stroke pada masa akan datang.

Semakin rendah pertumbuhan anak, semakin tinggi kemungkinan dia, sudah dewasa, boleh mengembangkan strok. Kesimpulan ini dibuat oleh saintis Denmark. Mereka berhujah bahawa jika kanak-kanak itu berada di bawah pertumbuhan purata, dia lebih berisiko mengalami pendarahan ke dalam otak.

Kajian itu diterbitkan dalam jurnal "The American Heart Association". Mengambil bahagian dalam percubaan 300 ribu pelajar sekolah Denmark berusia 7, 10, 13. Di setiap kumpulan umur, kanak-kanak rendah dan tinggi dibandingkan. Menggunakan teknologi untuk memantau proses dalaman di dalam badan, penyelidik dari Denmark membuat kesimpulan bahawa serangan sebatan dan serangan jantung pada masa akan datang lebih cenderung berlaku pada bekas, kerana kemungkinan mencubit kapal dan arteri di tulang belakang serviks kemungkinan besar, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Jennifer L. Baker, seorang profesor di Universiti Copenhagen, berpendapat bahawa ketinggian orang dewasa bergantung pada ciri genetik, tetapi di luar itu, sangat penting bagaimana ibu makan semasa kehamilan, apa dan berapa banyak anak makan semasa kanak-kanak, berapa kerap tekanan, adakah dia mempunyai penyakit kronik, kekurangan hormon.

Oleh itu, di Rusia, ketinggian purata lelaki adalah 170 sentimeter, dan wanita - kira-kira 163 sentimeter, manakala di Belanda ketinggian purata untuk lelaki adalah 183 cm, dan untuk wanita - 170 cm.

Beliau menyatakan bahawa di negara-negara maju sejak 20 tahun yang lalu, bilangan pukulan telah menurun secara nyata, pada masa yang sama ketinggian purata seorang dewasa telah meningkat sebanyak 2 cm. Saintis Denmark memberi amaran bahawa Kesihatan kanak-kanak mesti dipantau pada usia apa-apa.tetapi remaja yang terlalu kecil perlu diambil di bawah kawalan khas.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan