Tidak disangka-sangka: doktor kanak-kanak menasihati ibu bapa untuk menjilat soupan anak-anak

Ia dahulunya percaya bahawa penyikat dewasa yang jatuh di tanah atau di lantai tidak boleh dijilat oleh orang dewasa - hanya basuh dengan air rebus dan berikan kepada bayi lagi. Sesetengah ibu, bagaimanapun, secara automatik menjilat soothers, dan, seperti yang ternyata, melakukan perkara yang betul.

Kebiasaan aneh ini bukanlah satu naluri yang direka untuk melindungi kanak-kanak dan menguatkan kesihatannya. Kesimpulan ini datang pakar kanak-kanak dari Detroit, yang menjalankan program Henry Ford Health System.

Menurut mereka, kebiasaan menjilat bayi mengunyah hanya pada pandangan pertama seolah-olah tidak bersih, sebenarnya, adalah mustahil untuk mencari lebih banyak aktiviti yang berguna untuk bayi. Tindakan ibu sedemikian membantu melindungi anak anda dari asma dan alergi.

Pakar datang ke kesimpulan ini selepas satu siri eksperimen. Mereka menentukan tahap immunoglobulin E dalam darah anak-anak semasa kelahiran, dan dengan itu membuat ujian yang sama dalam enam bulan, setahun dan setahun setengah.

IgE adalah protein khas yang, seperti yang terkumpul di dalam darah, membawa kepada alahan dan asma. Semakin tinggi skornya, semakin tinggi risiko tindak balas imun negatif.

128 eksperimen peserta kecil dibahagikan kepada dua kumpulan.

Dalam satu ibu disterilkan soothers jatuhdan di pihak yang lain - menjilat dan ditawarkan kepada kanak-kanak lagi. Lelaki dari kumpulan kedua mempunyai tahap imunoglobulin E pada usia enam bulan adalah beberapa perintah magnitud yang lebih rendah daripada rakan sebaya mereka, yang mempunyai puting susu mereka dibasuh dan disterilkan. Pada tahun ini, angka-angka itu lebih berbeza antara satu sama lain.

Penyelidik menyifatkan keputusan itu kepada fakta bahawa bakteria terdapat di dalam air liur ibu bapayang dari usia awal dan masuk ke badan anak dengan puting ibu menjilat. Tanpa beban yang ketara pada sistem imun, mereka membenarkan perlindungan tubuh kanak-kanak untuk membentuk lebih tepat.

Tetapi tidak ada kesimpulan akhir lagi, lebih banyak penyelidikan diperlukan, kata para saintis. Walau bagaimanapun, sekarang cadangan untuk menjilat sofia berbunyi, dan ramai ibu bapa melegakan dengan pelepasan: apa yang dianggap sebagai kesilapan mereka menjadi manfaat untuk bayi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan