Neurosurgeons dari Novosibirsk menyelamatkan bayi itu, yang doktor lain menolak.

Neurosurgeon Novosibirsk telah melakukan keajaiban sebenar - mereka menyelamatkan bayi dengan patologi jarang dan sangat berbahaya. Ibu bapa membawa anak itu ke Novosibirsk. Ia bukanlah satu permintaan, tetapi menangis untuk mendapatkan bantuan, kerana semua doktor yang ibu dan ayah ditangani dengan bayi di Barnaul asal mereka, di beberapa bandar lain, enggan melakukan operasi kanak-kanak, memandangkan tugas yang mustahil.

Bayi dari Barnaul dilahirkan dengan patologi jarang - "scaphocephaly" berlaku dalam satu kes pada 2000 ribu kelahiran.

Dengan penyakit ini, jahitan tengkorak yang ditumbuhi kanak-kanak - sama ada awal atau lewat. Pertumbuhan tulang membawa kepada kecacatan yang teruk pada tulang tengkorak. Penyakit ini dirawat secara eksklusif oleh pembedahan.

Tetapi para doktor, yang menyatakan bahawa tulang tengkorak Egorka berusia dua bulan tumbuh bersama dengan cepat dan tidak tepat, mendapati campur tangan dalam kes tertentu terlalu berisiko untuk kehidupan kanak-kanak. Umur disebut sebagai sebab penolakan - budak lelaki itu terlalu kecil.

scaphocephaly

Neurosurgeon Novosibirsk juga memahami bahawa risiko sangat tinggi, tetapi kelewatan itu boleh menyebabkan kos kehidupan kanak-kanak dan kesihatan - otak terjejas, dan proses patologi tidak dapat dipulihkan boleh berlaku di dalamnya. Otak tidak dapat sepenuhnya berkembang dan berkembang - ia tidak membenarkan ia melakukan bentuk tengkorak.

Mereka membuat keputusan untuk mengambil operasi di Hospital Klinik Kanak-kanak No. 1. Mereka sedang bersiap untuk masa yang singkat, tetapi dengan berhati-hati. Dosis anestesia dikira kepada satu miligram, dan setiap milimeter difikirkan melalui setiap pergerakan pisau bedah.

Operasi berlangsung beberapa jam. Pada masa ini, para doktor membongkar tulang-tulang tengkorak dan menyusun semula mereka di kedudukan yang betul. Tulang bayi agak lembut, dan oleh itu kita dengan selamat boleh mengatakan bahawa kanak-kanak itu mempunyai tengkorak yang baru terbentuk.

Otak bayi itu mampu tumbuh dan berkembang, dan juga jahitan di kepala, yang akan selalu mengingatkan tentang pertempuran yang berisiko untuk kehidupan serbuk, menurut pakar bedah, akan menjadi tidak ketara, dan apabila rambut tumbuh ia tidak akan dapat dilihat sama sekali.

Keadaan bayi itu memuaskan, dia telah mengeluarkan jahitan dan tidak lama lagi Egorka akan pulang bersama ibunya.

Doktor Novosibirsk memasuki akta mereka halaman baru dalam sejarah perubatan domestik - sebelum ini, kanak-kanak kecil yang belum mencapai umur 3 bulan tidak melakukan operasi tersebut.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan