Menamakan bahaya merokok semasa mengandung

Para saintis Amerika membuktikan mengapa merokok dan kehamilan tidak boleh digabungkan. Penyelidik Seattle telah melakukan banyak kerja analitikal dan menyimpulkan bahawa Malah satu rokok setiap hari yang dihisap oleh ibu masa depan meningkatkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba.

Hasil penyelidikan diterbitkan dalam pediatrik penerbitan saintifik rasmi.

Sayangnya, merokok di kalangan wanita hamil hari ini adalah masalah biasa, dan menurut ahli-ahli dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, ini adalah salah satu punca utama masalah kesihatan kanak-kanak di kebanyakan negara maju di dunia.

Asap tembakau, menurut kajian itu, menjejaskan DNA janin, mengubah pautan individu, berpuluh-puluh kali meningkatkan kecenderungan untuk membangunkan autisme, obesiti pada kanak-kanak dan mengembangkan asma.

Tetapi bukan sahaja merokok aktif adalah berbahaya, tetapi juga kehadiran kesan asap tembakau pada pakaian dan barangan dalam. Hubungi dengan kesan tersebut (ini dipanggil merokok sekunder dan tertiari) meningkatkan kemungkinan seorang kanak-kanak mengalami pekak.

Di Institut Pediatrik di Seattle, di mana kajian itu dijalankan, lebih daripada 20 juta rekod perubatan wanita yang sedang bekerja telah dianalisis, dan juga lebih daripada 19 ribu kes kematian bayi secara tiba-tiba dalam tempoh yang agak panjang - dari 2007 hingga 2011.

Ternyata itu merokok wanita hamil dengan hanya satu rokok setiap hari meningkatkan risiko berhenti secara tiba-tiba bernafas pada bayi yang baru lahir dan kematiannya 2 kali, a jika seorang wanita hamil merokok satu pek sehari, kemungkinan kematian bayi secara tiba-tiba selepas kelahiran meningkat sebanyak 295%.

Merokok pek sehari meningkatkan risiko autisme pada kanak-kanak sebanyak 59%, meningkatkan risiko masalah pendengaran pada bayi baru lahir sebanyak 76%, meningkatkan kemungkinan masalah penglihatan sebanyak 37%, meningkatkan kebarangkalian keabnormalan mental sebanyak 20%.

Para penyelidik, yang diketuai oleh Profesor Anderson, menyeru pihak berkuasa semua negara untuk membangunkan program yang akan membantu merangsang berhenti merokok untuk wanita hamil. Hanya langkah ini, menurut pakar, akan membantu mengurangkan kematian kanak-kanak awal sebanyak 22%, dan jumlah kanak-kanak kurang upaya sebanyak 15%.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan