Di Rusia, mereka mahu menghukum wanita hamil kerana tembakau dan alkohol

Di Rusia, ditawarkan kepada penjual halus yang menjual produk tembakau dan minuman beralkohol wanita hamil.

Bagi ibu mengandung sendiri, ia juga dirancang untuk membayangkan sistem hukuman kewangan untuk penggunaan minuman memabukkan dan merokok semasa tempoh bayi.

Inisiatif ini dibuat oleh timbalan Dewan Undangan Wilayah Leningrad. Mereka telah menyediakan pakej bil, dan dalam masa terdekat, parlimen tempatan akan mempertimbangkannya.

Pada masa yang sama, pakej dokumen akan dikemukakan kepada Duma Negeri untuk pertimbangan inisiatif di peringkat All-Russian.

Denda dirancang untuk menjadi besar: untuk entiti sah (pengurusan kedai di mana barangan terlarang dijual kepada wanita hamil) sehingga satu juta rubeluntuk ibu masa depan - sehingga 5 ribu rubel.

Nota penjelasan kepada draf undang-undang menyatakan bahawa langkah-langkah ini perlu untuk melindungi kesihatan kanak-kanak.

Ia juga dicadangkan untuk mencatat rekod pencegahan di klinik kanak-kanak wanita hamil yang sekurang-kurangnya sekali ditangkap melanggar undang-undang ini.

Ada kemungkinan bahawa seorang kanak-kanak perempuan yang merokok atau minum mungkin kemudiannya masalah kesihatan yang serius.

Undang-undang ini dirancang untuk dipertimbangkan secepat mungkin.

Mengikut statistik, kira-kira 20% wanita hamil terus merokok, walaupun amaran doktor, dan kira-kira 5% wanita dalam "posisi menarik" dari semasa ke semasa mampu minuman beralkohol.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan