Menemui sel-sel khas yang boleh meningkatkan ingatan kanak-kanak dan meningkatkan keupayaannya untuk belajar

Mengenai penemuan saintifik yang paling penting berkata pakar dalam bidang neurosains dari Sweden.

Bersama ahli sains Brazil dalam mempelajari ciri-ciri fungsional otak manusia, doktor Swedia yang ditemui di hippocampus jenis neuron khas. Jika anda menundukkan sekumpulan sel-sel ini untuk merangsang, pada seorang kanak-kanak ingatan yang bertambah baik dan keupayaan untuk belajar.

Penemuan ini pada mulanya bertujuan untuk digunakan untuk mengubati penyakit Alzheimer, tetapi ternyata bahawa rangsangan kumpulan neuron pada orang tua dan dewasa tidak menyebabkan pengaktifan ingatan, pemikiran, logik.

Dalam sel kerja "bekerja" adalah hanya pada kanak-kanak.

Interneuron dipanggil oriens lacunosum-moleculearre (OLM). Eksperimen pada tikus makmal telah menunjukkan bahawa lebihan rangsangan sel menghalangi ketakutan.

Tidak jelas betapa bermanfaatnya kajian ini untuk rawatan orang dengan sindrom Alzheimer.

Tetapi saintis sudah mempunyai rancangan bagaimana untuk menggunakan hasil kerja saintifik mereka untuk meningkatkan kebolehan mental dan intelektual pada kanak-kanak.

Khususnya, ia dicadangkan untuk menggunakan rangsangan elektrik dan rangsangan magnet dalaman interneur untuk kanak-kanak dengan autisme, untuk kanak-kanak dengan kebolehan mental yang rendah, untuk kanak-kanak yang kurang upaya teruk sistem saraf pusat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan