Menemui satu cara untuk mengesan autisme kanak-kanak melalui analisis darah

Di UK, terdapat cara baru untuk diagnosis awal autisme kanak-kanak. Para saintis dari University of Warwick telah mencipta ujian yang dapat mengenal pasti beberapa gangguan otak dengan cepat. apabila mengubah komposisi darah.

Pemaju mendakwa bahawa protein plasma yang rosak dalam strukturnya ditentukan dalam darah kanak-kanak dengan autisme. Penanda utama ialah dithyrosine. Ia adalah paras plasma darahnya yang boleh menjejaskan mekanisme kompleks perkembangan fungsi otak.

Para penyelidik menekankan bahawa mungkin untuk mengesan dithyrosine bukan sahaja dalam darah, tetapi juga dalam air kencing bayi.

Pakar-pakar British telah menguji ujian pesat mereka dalam kumpulan kawalan pesakit kecil. Hasilnya melebihi jangkaan - di 90% bayi dengan kadar protein plasma yang rosak, kemudiannya, metode lain yang dapat diandalkan mengesahkan kehadiran autisme.

Ujian baru, menurut saintis, akan membantu dalam diagnosis awal autisme, yang sangat penting untuk memulakan rawatan pada waktunya, membetulkan aktiviti kanak-kanak dan latihan pembangunan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan