Rambut biru, menindik dan tatu: bolehkah mereka tidak membiarkan kanak-kanak dengan penampilan luar biasa ke sekolah?

Di Rusia, skandal meletus atas keputusan kepimpinan salah satu sekolah menengah St. Petersburg jangan biarkan seorang gadis dengan warna rambut biru kaya pergi ke sekolah.

Ingat bahawa pelajar tidak dibenarkan menyertai barisan pada 1 September, dan hanya menghantar pulang "untuk membersihkan."

Ibu bapa murid sekolah marah dan merayu kepada ombudsman untuk kanak-kanak di ibu negara utara Svetlana Agapitova dengan aduan terhadap tindakan guru.

Jawatankuasa Pendidikan St. Petersburg memanggil keadaan semasa yang samar-samar. Di satu pihak, para pegawai mengatakan, kanak-kanak harus menghadiri kelas dengan rambut yang disikat dengan kemas, penampilan mereka mesti mematuhi sepenuhnya format sekolah.

Sebaliknya, berdasarkan hanya warna rambut yang luar biasa, adalah mustahil untuk menafikan kanak-kanak untuk bersekolah. Telah dilanggar hak perlembagaan kanak-kanak untuk pendidikan.

Dalam tahun-tahun lalu, keadaan yang sama berlaku di sekolah-sekolah Kostroma, Novorossiysk, dan Moscow. Guru dengan tegas melawan langkah-langkah kanak-kanak "ekspresi diri" - tatu, make-up cerah dan penagih ke titik bahawa kanak-kanak luar biasa dikecualikan daripada kelas.

Ombudsman untuk modal utara kanak-kanak itu telah menyatakan bahawa keadaan sedemikian tidak dapat diterima. Tetapi dengan kanak-kanak dan ibu bapa mereka, adalah penting untuk mengadakan perbualan menerangkan tentang kod pakaian sekolah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan